Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu situaţia ţării este dramatică, ci cea a fondului de pensii, pentru că „un deficit de 3,6 miliarde de euro nu este joacă”, spunând că „ticăloşii care au cumpărat voturi, păcălindu-i pe pensionari că le pot dubla pensiile, ţipă acum”.

Întrebat de jurnalişti dacă situaţia ţării este atât de damatică, aşa cum a afirmat cu o zi în urmă, Băsescu a răspuns: „Situaţia ţării nu, a fondului de pensii da. Un deficit de 3,6 miliarde de euro nu este joacă”. El crede că soluţia este „să aducem bani din altă parte”. În privinţa provenienţei banilor, preşedintele a spus că rămâne de văzut.  „Vedem. Variantele sunt multe. Când aplaudaţi când se cumpărau voturi cu dublarea pensiilor vinovat era preşedintele, că nu vrea mărirea pensiilor, când spuneam că nu este sustenabilă”.

Răspunzând întrebării dacă noii miniştri vor avea capacitatea să colecteze mai mult la fondul de pensii, Traian Băsescu a spus că nu este vorba despre colectare, ci despre resurse financiare. „Cert este că exact ticăloşii care au cumpărat voturi păcălindu-i pe pensionari că le pot dubla pensiiile acum ţipă. Şi dintre oamenii politici, şi din presă”, a spus preşedintele. El a mai arătat că nu se referă numai la PSD, pentru că social-democraţii doar au susţinut în Parlament dublarea pensiilor.  La remarca unui jurnalist că PNL a pierdut alegerile, Băsescu a spus: „Nu suficient faţă de ticăloşiile făcute cu bugetul ţării în 2007 şi 2008”.

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus, luni dimineaţă, şefului delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, că trebuie văzut cât de mult se va mai cheltui pentru costuri sociale, România având un deficit de aproape 3 miliarde de euro, „ceea ce este dramatic” şi că trebuie reduse „toate bugetele”.

„Trebuie să vedem cât de mult vom continua să cheltuim pentru costuri sociale. Avem un deficit de aproape 3 miliarde euro, ceea ce este dramatic. Trebuie să reducem toate bugetele”, a afirmat Traian Băsescu, potrivit unei înregistrări difuzate de Realitatea TV.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Cotroceni, la întâlnirea cu şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, că în luna octombrie va trebui analizată posibilitatea discutării unui nou acord cu FMI.