"Proiectul de la Roşia Montană este proiectat pentru cinci părţi pe milion cianuri. Exact la nivelul la care este cea mai modernă exploatare auriferă din lume probabil, cea din Suedia, care are acest nivel de poluare, de cinci părţi pe milion. Am văzut specialişti care spun că în cafea sunt şase părţi pe milion cianuri. Eu o să îi invit, când începe exploatarea, dacă va începe, să fie primii care beau apă separată din iazul de la Roşia Montană să ne demonstreze că apa nu are cianuri la nivel toxic", a declarat Traian Băsescu, într-o emisiune TV.

El a subliniat că există o directivă europeană care stabileşte că începând din 2018 în exploatările de aur în iazurile de decantare nu pot fi densităţi de cianuri mai mari de zece părţi pe milion.

Preşedintele mai spune că a făcut fotografii asupra zonei din elicopter, care arată de ce nu sunt ‘credibili’ cei care spun că exploatarea de la Roşia Montană va genera poluare.

Băsescu s-a declarat bucuros de faptul că a provocat o dezbatere publică pe marginea subiectului Roşia Montană. În context, şeful statului a spus că înainte de a face declaraţii publice pe acest subiect a cerut un raport de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi unul de la Ministerul Economiei şi apoi un document comun al celor două instituţii.

Potrivit lui Băsescu, raportul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi Ministerului Economiei recomandă continuarea investiţiei din punct de vedere economic.

Şeful statului a mai atras atenţia asupra faptului că el se numără printre cei care susţin renegocierea contractului de la Roşia Montană.

"În spatele acestei companii sunt cel puţin trei mari fonduri de investiţii americane şi europene. Cum explicăm acestor investitori că din ’97 până acum apar în 2011 politicieni români care vin şi spun: trebuie să mai facem studii?", a precizat Băsescu.

În context, el a spus că miniştrii, în România, nu plătesc niciodată pentru ceea ce nu reuşesc să facă.

El a mai spus că este bine ca proiectele de interes public să se facă în baza unor contracte transparente.

"Faceţi, fraţilor, şi Roşia Montană şi Oltchimul transparent, nu cu contracte secrete, pentru că sunt de interes public. Transparenţa te fereşte de suspiciune. Poate naşte dezbatere, că nu a fost bine aşa sau mai bine era altfel, dar decizia este transparentă", a conchis Băsescu.

Preşedintele a catalogat drept "inadmisibil" faptul ca proiecte de mare importanţă, precum Roşia Montană, Rompetrol şi Oltchim, să fie blocate, menţionând că acestea ar genera zeci de mii de locuri de muncă.

‘Trebuie să înţelegem, odată pentru totdeauna, că miniştrii nu sunt miniştri doar ca să aibă maşină şi secretară. Guvernul nu este guvern doar ca să propună Parlamentului legi, ci ca să se implice în rezolvarea marilor probleme economice", a explicat Băsescu.
SURSA: Agerpres