Președintele american, Barack Obama, a vorbit despre ”pașii importanți” pe care UE treuie să-i parcurgă pentru a ieși din criză. Însă, toți participanții la acest summit se focalizează pe noile acorduri care să conducă la recuperarea economică. ”Astăzi trebuie să încheiem unele detalii importante”, a spus Obama, citat de cotidianul spaniel, El Mundo.
Președintele SUA, alături de ceilalți lideri ai G20 discută la această oră modalitățile de soluționare a crizei din zona euro, inclusiv majorarea fondului de salvare. De asemenea, se dezbate crearea unui impozit bancar și se discută despre reformarea sistemului monetar internațional, cu intenția de a-l convinge pe primul ministru al Chinei, Hu Hintao, de a permite ca yuanul să fie inclus în coșul de valute utilizat de FMI pentru a-și calcula valoarea rezervelor.
Însă, problema principală pentru cei prezenți la Cannes este posibilitatea ca statul elen să abandoneze zona euro după anunțul legat de referendumul care va fi organizat pe patru decembrie în Grecia. Toți liderii au cerut Greciei să spună clar dacă dorește sau nu să mai facă parte din zona euro, solicitând ca această țară să nu mai beneficieze de sprijin financiar până când nu decide ce anume dorește să facă.