România are de recuperat aproape 800 de milioane de dolari în contul exporturilor pe care le-a desfășurat de de 1989, notează Hotnews, într-o analiză bazată pe date oficiale. 

Țările de unde ar trebui să vină bani sunt țări africane sau din orientul mijlociu, cu care Nicolae Ceaușescu a legat relații de prietenie, în cadrul unei strategii de stat care ar fi trebuit să transfrome România într-o forță protectoare pentru țările lumii a treia.

Irak are cea nmai mare datorie de rambursat, adică peste 520 de milioane de  dolari, aceasta fiind și singura țară din listă care își respctă angajamentele. 

Urmează apoi Sudan, Mozambic, Libia și Guineea, de la care statul român nu poate avea mari așteptări. 
Libia nu poate rambursa momentan pentru că situația politică este deteriorată. Coreea de nord trebuia să plătească prin export, dar situația economică nu a permis acest lucru. Cuba nu ia în discuție rublele transferabile, motivând faptul că nu mai există moneda. Guineea nu a plătit decât două rate din motive ce țin de lovitura de stat și virusul Ebola. Cu oficialii somalezi se ia legătura foarte greu. Irak își plătește datoria în continuare