Astfel, prin Măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi” au fost finanţate déjà 2.032 de proiecte, în valoare de 280,2 milioane euro.
“Pe baza proiectelor finanţate se estimează crearea unui număr de aproximativ 10.000 locuri de muncă, toate în comunele în care există proiecte finanţate. Acest lucru este justificat de faptul că majoritatea microîntreprinderilor finanţate sunt start –up-uri”, potrivit oficialilor Ministerului Agriculturii.
Este important de subliniat că majoritatea covârşitoare a proiectelor finanţate prin această măsura (aproximativ 97%) aparţin tinerilor sub 40 de ani şi femeilor.
Obiectivele specifice ale Măsurii 312 se referă la crearea şi menţinerea locurilor de muncă în spaţiul rural, creşterea valorii adăugate în activităţi non-agricole, crearea şi diversificarea serviciilor pentru populaţia rurală prestate de către micro-întreprinderi.
În ceea ce priveşte obiectivele  operaţionale, acestea se referă la crearea de micro-întreprinderi precum şi dezvoltarea celor existente în sectorul non-agricol în spaţiul rural, încurajarea iniţiativelor de afaceri promovate, în special de către tineri şi femei, încurajarea activităţilor  meşteşugăreşti şi a altor activităţi tradiţionale şi reducerea gradului de dependenţă faţă de agricultură.
Contribuţia publică aferentă măsurii 312 prin FEADR este de peste 395 milioane euro din care contribuţia Guvernului României de la bugetul central de stat este de 20%, iar contribuţia Uniunii Europene este de 80%.