Veşti excelente pentru militarii români care au participat în teatrele de operaţii: începând cu luna februarie, veteranii vor beneficia de o serie de noi beneficii salariale şi indemnizaţii. Sumele au fost deja bugetate de către Ministerului Apărării Naţionale pentru anul în curs.

Legea prevede recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat.

Potrivit actului normativ, este definit ca veteran din teatrele de operaţii “personalul care a participat, cel puţin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ, la acţiuni militare, misiuni şi operaţii desfăşurate în teatre de operaţii/zone de misiuni”. De prevederile legii vor beneficia şi răniţii, militarii invalizi, civilii invalizi sau personalul participant care a dobândit afecţiuni fizice şi/sau psihice, acestora atribuindu-se calitatea de “veteran din teatrele de operaţii”, indiferent de durata participării în respectivul teatru de operaţii.

Câţi bani vor primi veteranii din teatrele de operaţii?

Veteranii care nu au avut de suferit fizic sau psihic în misiuni din teatrul de operaţii vor primi din partea statului român “o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, pentru personalul în activitate”.

Veteranii vor avea dreptul şi la o indemnizaţie lunară, neimpozabilă, după trecerea în rezervă sau retragere. Aceasta va fi în valoare de 1.000 de lei.

Persoanele care au fost rănite în urma misiunilor din teatrele de operaţii vor primi o indemnizaţie lunară în funcţie de gradul de invaliditate dobândit:

  • militarii cu gradul I de invaliditate vor primi 2 câştiguri salariale medii brute
  • cei cu gradul II de invaliditate vor primi 1,5 câştiguri salariale medii brute
  • cei cu gradul III de invaliditate vor primi un câştig salarial mediu brut

Mai mult, cei încadraţi la gradul I de invaliditate vor avea dreptul şi la o indemnizaţie lunară pentru însoţitor, ce va fi egală cu câştigul salarial mediu brut.

Circa 30.000 de militari români vor beneficia, după model NATO, de aceste indemnizaţii, au precizat surse militare pentru Adevărul.

Mai exact, este vorba despre militari români care au luptat în 37 de misiuni externe în diverse teatre de operaţii după anul 1990, cum ar fi Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Somalia, Angola, Liberia, Etiopia sau Liberia.

Întreg actul normativ poate fi citit accesând acest link.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea