Firmele din agricultură, acvacultură şi din industria alimentară care vor angaja tineri până în 40 de ani vor fi scutite de impozite. În plus, Guvernul va da bani pentru salariile angajaţilor din privat: între 1.000 şi 500 de lei, coform protv.ro.

Măsura vine în contextul în care inclusiv companiile recunosc că dacă lefurile nu vor ajunge ca cele din străinătate, nu vom reuşi să oprim exodul oamenilor. Sunt tot mai puţini cei care vor să se murdărească pe câmp, șă lucreze în pescării sau în industria alimentară. Într-o fabrică de mezeluri, ar fi nevoie de cât mai mulţi angajaţi tineri, dar sunt cel mai greu de găsit. În fiecare lună pleacă cam 15% dintre ei.

Cristian Constantinescu, director logistică fabrică de mezeluri soune că forţa de muncă se găseşte din ce în ce mai greu sau vin pe perioade foarte, foarte scurte, urmând să plece în afara ţării. „Anglia, Spania, Belgia, pe munci agricole, fructe, legume. Din ce în ce mai greu. În general, cei tineri vin şi pleacă după o lună, două”, spune Constatinescu.

Pentru a-i opri pe toţi aceşti oameni, proiectul de lege aprobat de Parlament vine cu nişte măsuri temporare: scutire de taxe la plata impozitului pe venit dar şi bani pentru salarii mai mari. Potrivit proiectului, cei care vor angaja doi tineri vor primi sprijin din partea statului. Suma de 1.000 de lei pentru angajaţii cu studii superioare în agricultură, 750 de lei pentru cei cu studii medii sau cursuri de formare, iar pentru aceia care nu au studii, se vor da 500 de lei. Angajatorii spun, însă, că această măsură temporară, valabilă până în 2020, nu este soluţia crizei de forţă de muncă.

detalii pe protv.ro