Stefan Ingves, care este, de asemenea, şi guvernatorul Băncii Centrale a Suediei, a explicat că BCBS intenţionează ca subiectul implementării uniforme a reglementărilor Basel III să fie prioritar pentru agenda instituţiei.

Măsurile, care vor forţa băncile să-şi reducă dependenţa de finanţarea pe termen scurt, vin în momentul în care UE analizează măsuri de recapitalizare a băncilor şi de reformare a sistemului bancar european. Reformele vor forţa băncile să deţină mai mult capital pentru a se proteja de pierderile neaşteptate.

‘Încercăm să reglementăm implementarea noii legislaţii într-un mod cât mai uniform posibil. Balcanizarea reglementărilor pe termen lung nu este în interesul nimănui’, a afirmat Ingves.

‘Financial Times’ susţine că BCBS intenţionează să publice o hartă a ţărilor care sunt în conformitate măsurile. De asemenea Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară va trimite echipe de experţi pentru a vedea modul în care fiecare ţară implementează reglementările şi legislaţia Basel III.

Conform unui studiu al UE, băncile europene vor avea nevoie să-şi majoreze capitalul cu încă 423 miliarde de euro până în 2019 pentru a îndeplini cerinţele privind capitalul adoptate de Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară (BCBC). În iulie, BCBC a avertizat că pentru 28 de instituţii financiare de importanţă sistemică ar putea fi solicitate cerinţe mai ridicate privind capitalul.

Cerinţele Basel III obligă băncile să menţină rezerve de capital de calitate superioară de până la 7%, însă acordarea unei perioade de tranziţie mai mare a eliminat temerile potrivit cărora băncilor se vor grăbi să-şi majoreze capitalul.

Prin faptul că obligă băncile să menţină mai mult capital sub formă de rezerve, noile norme vor limita cantitatea de credite ce va putea fi acordată de bănci, dar le va face mai rezistente în faţa riscurilor.

Normele Basel III sunt concepute astfel încât să sporească încrederea că sistemul bancar nu va repeta greşelile din trecut.
SURSA: Agerpres