Grupul bancar francez BNP Paribas, cel german Commerzbank şi Santander, o bancă spaniolă relativ solidă, sunt printre băncile care vor să achite mai repede împrumuturile de la BCE, pentru a-şi reduce costurile de finanţare.

Banca Centrală Europeană a demarat în aprilie a doua operaţiune de refinanţare pe 36 de luni, acordând împrumuturi de 530 miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor şi a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani în valoare de 489 miliarde de euro, la o dobândă de 1%.

Dar cele trei bănci spaniole salvate de stat – Bankia , NCG Banco şi Catalunya Banc – vor întârzia probabil achitarea acestor credite deoarece vor să ajungă la un echilibru între costuri şi stabilitatea finanţării.

Toate cele trei bănci, împreună cu Banco de Valencia, de asemenea salvată de stat, au primit 37 miliarde de euro în obligaţiuni, ca parte a pachetului de asistenţă financiară acordat sectorului bancar spaniol.

Luis de Guindos, ministrul spaniol de finanţe, a afirmat miercuri că, în urma recapitalizării şi reformelor din sectorul bancar, industria financiară a Spaniei este ‘astăzi mai puternică şi într-o situaţie mai bună decât înainte’.

Băncile din Spania au început să acorde mai multe împrumuturi sectorului privat, a explicat oficialul spaniol, adăugând că economia ar trebui să crească din nou spre sfârşitul acestui an.

Băncile spaniole se confruntă cu un nou val de credite neperformante pe măsură ce guvernul de la Madrid pune în aplicare o serie de măsuri dure de austeritate care vor agrava problemele cu care se confruntă deja gospodăriile la rambursarea creditelor. În plus, rata şomajului din Spania, deja cea mai mare din UE, ar urma să continue să crească, ceea ce va pune şi mai multă presiune pe consumatori şi gospodării.

Spania a fost una din ţările cele mai afectate de criză din Europa deoarece băncile au înregistrat pierderi masive din cauza creditelor neperformante şi a situaţiei financiare.

SURSA: Agerpres