Cel mai recent exemplu al scăderii încrederii investitorilor în capacitatea liderilor politici de a-şi ţine în frâu datoriile, îl reprezintă încercările Germaniei şi Italiei de a se împrumuta. Miercuri, licitaţia de obligaţiuni a Germaniei, cea mai puternică economie din Europa, a fost un dezastru, reuşind să vândă doar 60% din suma totală de 6 miliarde de euro, în timp ce Italia s-a împrumutat, vineri, la cea mai mare dobândă din august 1997 încoace.

Economiştii de la Goldman Sachs se aşteaptă ca zona euro să fie cuprinsă de recesiune în al patrulea trimestru al anului, pe fondul "unui şoc negativ de încredere şi înăspririi politicii fiscale". Analiştii au prezis, pentru anul viitor, o creştere globală de doar 0,1 la sută pentru zona euro, cu precizarea că "dificultăţile de finanţare pentru bănci reprezintă un risc evident pentru această previziune."

Tensiunile din sistemul bancar nu sunt încă vizibile în cifrele de creditare valabile pentru zona euro, dar ele există şi ar putea duce la o înrăutăţire semnificativă a condiţiilor de finanţare pentru întreprinderi şi persoane fizice, potrivit unei cercetări realizate de economiştii Goldman Sachs.

Nu există o soluţie rapidă

Cancelarul german Angela Merkel şi-a reafirmat poziţia referitoare la rolul Băncii Centrale Europene, criticată că nu intervine suficient de mult în rezolvarea crizei, spunând că nu doreşte o modificare a statutului său. Pe lângă obsesia germanilor cu privire la independenţa băncii centrale şi teama unei hiperinflaţii, opoziţia germană se limitează numai la "condiţionalitate", spune Carsten Brzeski, analist la ING.

"Guvernul german nu crede într-o rezolvare rapidă a crizei, ci numai în schimbări structurale. De fapt, cancelarul Merkel a făcut recent mai multe referiri la o integrare politică mai mare în zona euro. Cu toate acestea, este evident ceea ce-şi doreşte guvernul german, şi anume o mai mare integrare politică înainte de a oferi acces la banii Germaniei. Astfel se explică şi insistenţa Angelei Merkel asupra modificării tratatului UE", a spus Brzeski pentru CNBC.