Banca Naţională a injectat în piaţă 9,78 miliarde lei printr-o operaţiune de tip repo. Dobânda a fost de 8%, exact cât este dobânda de politică monetară.

Ca urmare a acestei operaţiuni, băncile au schimbat nişte titluri de stat pe banii de la BNR. Împrumutul va fi rambursat peste o săptămână. Ca urmare a operaţiunii, dobânzile de pe piaţa interbancară au scăzut în cursul dimineţii de astăzi de al 10-11% la 8,5-9,5%. Cea mai recentă operaţiune de acest fel a avut loc la 12 octomrbie, când BNR a injectat în piaţă 11,02 miliarde lei.

Băncile au încercat să cumpere certificate de trezorerie de 1,3 miliarde lei, dar Ministerul Finanţelor Publice a respins luni toate ofertele băncilor. MFP programase să vândă, luni, titluri de stat în valoare de un miliard de lei.

La licitaţia anterioară pentru astfel de titluri, organizată pe 19 octombrie, Finanţele au vândut certificate de trezorerie cu scadenţa la un an în valoare de 222 milioane de lei, la un randament de 10%.

Valoarea titlurilor de stat vândute de la începutul anului se ridică la 58 miliarde lei, suma împrumutată fiind de aproape nouă ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat circa şapte miliarde de lei. Comparativ cu suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise, până în prezent, de Ministerul Finanţelor a crescut de aproape cinci ori.