Riscul de credit este perceput de către managerii din România drept principala ameninţare pentru sistemul bancar, existând îngrijorarea că aversiunea instituţiilor de credit faţă de riscuri va întârzia relansarea economică, potrivit unui studiu CSFI şi PricewaterhouseCoopers (PwC).

„Perspectivele pentru sistemul bancar din România par a fi dificil de prognozat. Au fost exprimate temeri cu privire la fragilitatea economiei şi la impactul creditelor neperformante şi a scăderii profitabilităţii asupra băncilor. O altă îngrijorare este legată de faptul că aversiunea băncilor faţă de riscuri va întârzia relansarea economică”, se arată într-un comunicat al PwC.

Concluziile au apărut într-un studiu realizat de către Centrul pentru Studiul Inovaţiei Financiare (CSFI) în asociere cu PwC, la care au participat 13 manageri de top din sistemul financiar autohton.

Unii respondenţi au considerat că, în cazul unei situaţii extreme, sistemul bancar va beneficia de sprijin din partea guvernului, alţii fiind preocupaţi de faptul că acesta ar putea afecta responsabilitatea managementului băncilor. Nevoia unui sistem de management al riscului mai performant este văzută ca fiind urgentă, împreună cu elaborarea unor reglementări suplimentare, pentru ca sistemul bancar să fie mai bine pregătit în gestionarea noilor provocări generate de criză.

Politizarea băncilor, principala ameninţare

„Sistemul bancar românesc a evitat faza iniţială a crizei financiare de la sfârşitul anului 2008. Cu toate acestea riscul de credit devine o preocupare majoră pentru băncile româneşti, pe măsură ce recesiunea va duce la un număr din ce în ce mai ridicat de insolvenţe şi falimente printre companiile locale. Băncile anticipează deteriorarea în continuare a calităţii portofoliului de credite şi sporirea provizioanelor pentru credite neperformante, ceea ce s-ar putea transforma în pierderi reale pentru creditori”, a declarat Dan Iancu, Partener, Servicii de Consultanţă, PricewaterhouseCoopers România.

La nivel global, raportul intitulat „Banking Banana Skins” a indicat faptul că „politizarea băncilor”, ca urmare a intervenţiilor de salvare şi a operaţiunilor de preluare de către stat, reprezintă principala ameninţare pentru situaţia financiară a băncilor.

„Este o ironie faptul că deciziile politice sunt percepute ca şi risc în condiţiile în care băncile s-au văzut în situaţia de a fi salvate prin intervenţia statelor. Este evidentă o criză în relaţia dintre bănci şi societate şi vor fi necesari câţiva ani pentru a se restabili încrederea. Până atunci însă, băncile vor opera cu un anumit handicap financiar”, a declarat David Lascelles, editorul raportului.

De curând, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru afirma: „Creditarea se va relua după ce se va relua creşterea economică, la fel ca în Statele Unite ale Americii. În România se trăieşte cu impresia se va relua creditarea şi apoi economia va reveni pe creştere. În realitate, întâi se va relua creşterea economică şi apoi creditarea”.

SURSA: Mediafax