Sistemul bancar a obţinut la nouă luni un profit de 679,9 milioane de lei, câştigul înregistrat în trimestrul al treilea fiind de 6,5 ori mai mare decât rezultatul din primul semestru, când băncile au raportat un profit de 90 milioane lei, potrivit datelor transmise băncii centrale.

Astfel, sistemul bancar din România a înregistrat în trimestrul al treilea un profit de 589,9 milioane de lei.

Câştigul obţinut de bănci în primele nouă luni a fost însă de aprope 4,7 ori mai redus faţă de rezultatul obţinut în perioada similară a anului trecut, când rezultatul a fost susţinut în mod semnificativ de vânzarea participaţiilor deţinute de mai multe bănci la Asiban.

Pe profit, în ciuda creşterii restanţelor

Valoarea provizioanelor constituite de bănci în primele nouă luni s-a situat la 12,9 miliarde de lei, în creştere cu 14% faţă de suma de la jumătatea anului şi cu aproape 70% faţă de decembrie 2008.

Rata de solvabilitate a sistemului bancar românesc a fost de 13,73% după primele nouă luni, situându-se aproape la acelaşi nivel ca la finele anului tecut, de 13,77%.

Totodată, activele totale nete ale sistemului bancar au crescut în primele nouă luni cu 2,55% comparativ cu finele anului trecut, la 322,46 miliarde de lei.

În primul semestru, sistemul bancar a reuşit să închidă cu un profit net de 90 milioane lei, după ce a raportat o pierdere de 228 milioane lei la finele lunii mai, dar câştigul a fost de peste 21 de ori mai mic decât rezultatul din primele şase luni din 2008.

Sistemul bancar a obţinut anul trecut un profit net de 4,4 miliarde lei.

Sursa: Mediafax