Preţurile exagerate avansate de proprietarii de apartamente vechi sunt devoalate de bănci, care de cele mai multe ori ajung în urma evaluării la jumătate din preţul de vânzare al imobilului pe care se pune garanţia.

„Valoarea locuinţelor vechi luate în considerare de bancă în momentul acordării unui împrumut este la jumătate din preţul listat în piaţă“, a declarat Ion Cătuţoiu, managing partner al agenţiei imobiliare Real Time.

Acesta a spus că preţurile cerute de proprietarii apartamentelor vechi din Bucureşti au crescut în ultimele luni, în special la garsoniere şi locuinţe cu două camere, ca urmare a introducerii programului „Prima Casă”, iar din cauza ofertei reduse de pe piaţă evoluţia ar putea continua.

„Prima Casă”, instrument electoral

Reprezentantul Real Time a prezentat în cadrul deschiderii târgului imobiliar tIMOn un studiu ce relevă că o familie cu două salarii medii, respectiv de circa 1.800 de lei fiecare, poate obţine de la bancă un credit de 57.000 de euro pentru programul „Prima Casă“, sumă cu care ar putea să-şi cumpere o garsonieră sau un apartament cu două camere într-unul dintre proiectele de locuinţe noi din cartierele bucureştene precum Titan, Prelungirea Ghencea sau Colentina.

„Prima Casă este un instrument electoral. Sunt oameni ale căror vise sunt destrămate deoarece se lovesc de o serie de probleme care fac rău şi pieţei imobiliare“, a menţionat Cătuţoiu.