Băncile europene riscă noi revizuiri în scădere ale activelor din cauza crizei datoriilor suvernane şi s-ar putea confrunta din acest motiv cu probleme de finanţare care le-ar putea afecta profitabilitatea, le-ar reduce operaţiunile de creditare şi le-ar periclita redresarea economică în regiune.

Investitorii evită obligaţiunile emise de bănci, din cauza îngrijorării legate de riscul prăbuşirii obligaţiunilor suverane ale Greciei, Portugaliei şi Spaniei, transmite Bloomberg.

Vânzările de obligaţiuni de către bănci au scăzut în luna mai la cel mai redus nivel de la falimentul Lehman Brothers din 2008, în condiţiile în care randamentul cerut de investitori a atins cel mai ridicat nivel din 2010.

În plus, băncile evită să se împrumute una pe alta, preferând să ţină banii la Banca Centrală Europeană (BCE).

„Există multă neîncredere. Băncile preferă să trateze cu BCE decât pe piaţa interbancară”, a declarat Christoph Rieger, director în domeniul operaţiunilor cu venituri fixe la Commerzbank, în Frankfurt.

BCE previne declanşarea unei crize prin finanţarea fără precedent acordată băncilor. Costul asigurării datoriilor băncilor pentru default s-a apropiat săptămâna trecută de un nivel record. Banca italiană Intesa Sanpaolo, a doua mare instituţie financiară cu operaţiuni în statele baltice, şi ING au efectuat deja vânzările de obligaţiuni necesare pentru acest an, potrivit estimărilor Morgan Stanley.
Commerzbank (Germania), Natixis (franţa) şi Banco Espanol de Credito (Spania) au obţinut însă sub 35% din necesarul de finanţare.Brice Vandamme, analist la Deutsche Bank în Londra, a arătat că băncile au încă dificultăţi de finanţare pe piaţa interbancară, iar împrumuturile pe o lună sunt rare şi costisitoare.

Din acest motiv, băncile sunt dependente de finanţarea BCE, a explicat Vandamme.

SURSA: Mediafax