Rezerva Federală a SUA (FED) a apreciat recent că "numeroase instituţii bancare şi-au exprimat îngrijorarea de a fi supuse unei reglementări definitive de la 1 ianuarie 2013 fără a avea timpul suficient pentru a le înţelege sau a face modificările necesare". ”Având în vedere volumul comentariilor primite, precum şi gama largă a punctelor de vedere exprimate, agenţiile nu se aşteaptă ca proiectul de reglementare să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2013", a explicat FED.

Aceste reguli au fost elaborate ca răspuns la criza financiară din 2008 şi sunt considerate vitale pentru asigurarea capitalizării instituţiilor financiare împotriva viitoarelor şocuri financiare. Stabilite în anul 2010 de un comitet de bănci centrale şi organisme de reglementare din întreaga lume, reglementările Basel III ar urma să oblige băncile să-şi constituie rezerve echivalente cu 7% din valoarea împrumuturilor pe care le acorda, faţă de 2% în prezent.

Asociaţia europeană a băncilor a trimis în 21 noiembrie o scrisoare comisarului european pentru piaţă internă şi servicii, Michel Barnier, prin care cere oficial o amânare deoarece altfel instituţiile europene de creditare ar fi dezavantajate dacă vor introduce noile reglementări înainte ca ele să intre în vigoare în SUA.

"Suntem acum foarte îngrijoraţi de posibilele repercursiuni ale recentului anunţ al autorităţilor SUA asupra competitivităţii băncilor europene pe plan internaţional", se arată în scrisoarea Federaţiei europene bancare, care subliniază că deja instituţiile europene de creditare trebuie să facă faţă noilor cerinţe privind capitalul şi introducerea capitalului tampon, precum şi crearea unei autorităţi de supervizare la nivelul UE. Toate acestea, în timp ce băncile din SUA nu trebui să îndeplinească în paralel obligaţii suplimentare, se arată în scrisoarea Federaţiei europene bancare, care cere amânarea reglementărilor Basel III până la 1 ianuarie 2014.

Un purtător de cuvânt al comisarului Michel Barnier a declarat că UE va căuta un cadrul comun cu SUA.

"Vom finaliza în următoarele săptămâni negocierile între state şi Parlament privind Basel III şi Michel Barnier va cere noi informaţii din SUA şi va lucra la o abordate coordonată SUA-UE. Normele Basel III sunt importante pentru soliditatea şi competitivitatea băncilor din Europa", a explicat purtătorul de cuvânt.

Giuseppe Mussari, şeful Asociaţiei bancare italiene, a afirmat că "Normele Basel III trebuie amânate".
Sursa: Agerpres