Miercuri, EBA a anunţat că băncile europene şi-au majorat capitalul lor combinat cu 94,4 miliarde de euro (116 miliarde de dolari) pentru ca până la sfârşitul acestei luni indicele de adecvare a capitalului Core Tier 1 să ajungă la 9%, într-o încercare de a restabili încrederea investitorilor într-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro.

Andrea Enria, preşedintele EBA, a afirmat că băncile trebuia să ia în continuare măsuri pentru a se redresa în urma crizei financiare şi pentru a îndeplini noile reglementări stabilite pe plan mondial.

"Am spus întotdeauna că acesta este una din componentele unui pachet de măsuri mult mai amplu care trebuie adoptate pentru a aduce stabilitate în sectorul bancar european’, a declarat Andrea Enria într-un interviu acordat Reuters. Recapitalizarea a fost ‘un pas necesar şi important în procesul remedierii portofoliului de active al băncilor din Europa", a explicat şeful EBA, adăugând că "nivelul capitalului este mai ridicat decât era acum un an".

În iulie 2011 EBA a efectuat un test de stres în sectorul bancar european, care nu a fost trecut de cinci bănci, iar şapte bănci au avut nevoie de ajutorul guvernului pentru a îndeplini noile reglementări.

Ultimele teste derulate de EBA au fost intens criticate pentru că nu au reuşit să descopere problemele cu care se confruntau băncile spaniole, care au avut nevoie de un pachet de asistenţă financiară de până la 100 miliarde de euro pentru stabilizare.

Enria a afirmat recent că raportul final privind majorarea capitalului băncilor din UE va fi prezentat în septembrie iar următoarea rundă a testelor de stres va fi derulată probabil în 2013.
Sursa: Agerpres