O parte din membrii European Repo Council, un grup legat de International Capital Markets Association (ICMA), care numără printre membrii săi bănci precum Deutsche Bank şi Goldman Sachs, au discutat cu oficialii BCE soluţii alternative la Euribor (Euro Interbank Offered Rate) sau echivalentul său londonez, Libor.

Potrivit unor persoane care au participat la reuniunea care a avut loc luna trecută la Frankfurt, grupul a încerca să afle care este punctul de vedere al BCE faţă de crearea unui nou standard care să aibă la bază împrumuturi garantate de diferite active de genul acţiuni sau obligaţiuni.
"Avem Euribor şi Libor şi ştim ce probleme avem cu ele. Piaţa interbancară fără garanţii este şi ea pe cale de dispariţie. Este nevoie deci de o alternativă iar un indice care să aibă la bază garanţii este o idee rezonabilă", a declarat unul din participanţii la reuniune cu oficialii BCE.

De asemenea, grupul ERC a cerut Băncii Centrale Europene să supervizeze şi modul de calcul al noii dobânzi, în ideea de a da credibilitate noului standard. Cu toate acestea, oficialii BCE au refuzat să-şi asume acest rol activ, precizând că preferă ca astfel de standarde să fie fixate de piaţă.

Libor este rata dobânzii pe piaţa de împrumuturi interbancare din Londra. Dobânzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeşte de la un grup de bănci. Libor este un indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari, fiind unul din cei mai urmăriţi indici din lume.

Recent, banca britanică Barclays a plătit 456 milioane de dolari autorităţilor de reglementare din SUA şi Marea Britanie pentru încercarea de a manipula London Interbank Offered Rate.
Sursa: Agerpres