Economia SUA se confruntă în continuare cu „slăbiciuni importante”, iar autorităţile ar trebui să lase instituţiile financiare mari să falimenteze în cazul în care asemenea măsuri sunt necesare pentru siguranţa întregului sistem, a declarat un oficial al Rezervei Federale (Fed), citat de Reuters.

„Avem de reparat slăbicuni semnificative şi, dacă punem la socoteală creşterea rapidă a datoriilor şi problemele morale, avem mult de lucru”, a afirmat Thomas Hoenig, preşedintele Rezervei Federale din Kansas City.

Încrederea populaţiei în economie s-a diminuat la începutul lunii noiembrie din cauza perspectivelor sumbre pentru piaţa muncii. În plus, analiştii şi-au redus estimările de creştere economică pentru al treilea trimestru, descurajaţi de deficitul comercial mai mare decât au anticipat.

0-42003-shutterstock_35889130.jpg

„Privitor la reformă (a sistemului financiar – n.r.), consider că cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem este o evaluare precisă a problemelor fundamentale din sistem, pentru a ridica, apoi, baze mai solide. Instituţiile noastre trebuie lăsate să falimenteze, indiferent de mărimea lor sau de culoarea politică”, a spus el.

Vina crizei, purtată de agenţiile de control financiar

Agenţiile de control din domeniul financiar din SUA au fost criticate pentru lipsurile din sisemele de supraveghere, din cauza cărora nu au reuşit să prevină criza care a declanşat cea mai gravă recesiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Recesiunea a determinat angajatorii să reducă dramatic personalul şi a forţat autorităţile să cheltuiască mai multe sute de miliarde de dolari pentru relansarea econiomiei şi susţinerea unor instituţii financiare importante.

„Ezitările noastre în a rezolva problema instituţiilor financiare considerate prea mari pentru a se prăbuşi a furnizat acestor companii avantaje semnificative în faţa competitorilor mai mici”, a precizat Hoenig.

Oficialul Fed a indicat că autorităţile trebuie să examineze structura sistemului de remunerare în cazul agenţiilor de evaluare financiară, punând sub semnul îndoielii modul în care aceste structuri au fost plătite de companiile pe care ar fi trebuit să le analizeze în mod obiectiv.

SURSA: Mediafax