Cunoscută oficial sub numele de Institutul pentru Lucrări Religioase (IOR), Băncii i-a fost închis unul dintre conturi de către JP Morgan, din cauza îngrijorării provocate de lipsa de transparenţă a instituţiei. Sancţiunea a venit la mai puţin de două săptămâni după ce Departamentul de Stat a spus că Vaticanul ar putea fi vulnerabil la spălarea de bani, informează Daily Telegraph.

Un afiliat milanez al JP Morgan a declarat că va închide contul până la sfârşitul acestei luni, după ce a dezvăluit că bancherii Vaticanului nu au putut răspunde solicitărilor de detalii privind unele plăţi către acest cont. Reprezentanţii JP Morgan au refuzat să comenteze, invocând confidenţialitatea clientului. Ramura milaneză cere aceste informaţii încă din 2010, atunci când banca Vaticanului a fost acuzată de autorităţile din Roma că încalcă legislaţia privind spălarea de bani şi evaziune fiscală.

Într-o mişcare neobişnuită, Ettore Gotti Tedeschi, preşedintele băncii Vaticanului, a fost pus sub investigaţie şi un judecător din Roma a decis blocarea unui cont de 23 de milioane de euro al băncii. Scandalul a determinat banca Vaticanului să iniţieze o lege împotriva spălării de bani, care este în prezent dezbătută de către Biserica Romano-Catolică.

Vaticanul are o istorie controversată privind transparenţa financiară, fiind implicat şi în falimentul celei mai mari bănci private din Italia, Banco Ambrosiano, în 1982. Preşedintele său, Roberto Calvi, poreclit „Bancherul lui Dumnezeu“, a fost găsit spânzurat sub un pod din Londra, iar anchetatorii nu au putut să se pronunţe dacă a fost vorba de sinucidere sau crimă. Banca Vaticanului nu a dorit să comenteze.