Fata de euro insa, leul a cunoscut o tendinta de apreciere, in intervalul 25 februarie – 1 martie 2002 moneda europeana ajungand la o valoare cu 54 de unitati mai mica decat in prima zi a intervalului amintit.
In saptamana 25 februarie – 1 martie 2002, piata valutara a evoluat sub influenta „sfarsitului de luna”. Daca in primele zile ale perioadei am avut de-a face cu un excedent de valuta, care a provocat aprecierea leului in raport cu moneda americana, in urmatoarele doua zile, bancile au devenit cumparatoare de valuta, ca urmare a interventiei BNR de crestere a cotatiei dolarului in raport cu leul. Aceasta a urmarit obtinerea unui raport de schimb leu-dolar, pentru sfarsitul lunii februarie apropiat nivelului de 32.600 lei pentru un dolar. In prezent, excesul de valuta a inceput sa se faca din nou simtit in piata, ceea ce ii face pe dealeri sa afirme ca va avea loc o noua apreciere a monedei nationale in raport cu dolarul american. „Daca Banca Nationala va pune un BID in piata, atunci cursul nu va cobori sub aceasta cotatie”, declara domnul Bogdan Mihoc, director de trezorerie la HVB Romania. Altfel spus, daca BNR isi va anunta intentia de a cumpara dolari la un anumit curs, in mod clar, bancile comerciale nu vor vinde sub acel curs. Daca insa interventia BNR nu va avea loc, leul se va aprecia in urmatoarele zile. Evolutia aceasta nu ar trebui sa mai mire pe nimeni, ea constituindu-se in acea atat de des pomenita politica de depreciere a leului in „dinti de ferastrau”. In ceea ce priveste aprecierea leului in raport cu moneda unica europeana, aceasta s-a produs ca urmare a miscarii de depreciere a euro inregistrata in raport cu dolarul american. La ora actuala, acest raport este de 86,5-87,5 centi pentru un euro.

Piata monetara s-a caracterizat in saptamana 25 februarie – 1 martie 2002 printr-un fenomen de crestere a dobanzilor (au atins nivele de 40-60%), datorat necesitatii efectuarii de catre agentii comerciali a platilor catre buget, precum si faptului ca, fiind sfarsit de perioada pentru constituirea rezervei minime obligatorii, multe banci comerciale au avut nevoie de lei.
Pe piata caselor de schimb, dolarul putea fi vandut vineri la valori de 32.200-32.410 lei si putea fi cumparat la 32.430-32.600 lei. Euro se tranzactiona la 27.800-28.170 lei, respectiv 28.100-28.400 lei. Cel mai mult se putea obtine pentru un dolar la Craiova – 32.410 lei, iar cel mai putin la Bacau – 32.200, in vreme ce in cazul in care doreai sa achizitionezi valuta, puteai cumpara cel mai ieftin dolar la Constanta – 32.430 lei si cel mai scump la Bucuresti – 32.600. In cazul euro, acesta putea fi cumparat cel mai ieftin la Iasi – 28.100 lei si cel mai scump la Bucuresti – 28.400 lei si putea fi cel mai bine vandut la Constanta – 28.170 lei
Fata de saptamana anterioara, cursul la care se tranzactionau cele doua valute principale de referinta pe piata caselor de schimb a fost in crestere pentru dolar cu aproximativ 150-200 lei, in vreme ce pentru euro acesta a ramas constant.