Banca Națională a Moldovei, mai bogată cu 236 de milioane de dolari. FMI i-a acordat un împrumut

Banca Națională a Moldovei, mai bogată cu 236 de milioane de dolari. FMI i-a acordat un împrumut
Premierul Moldovei, Natalia Gavriliță, a anunțat că Fondul Monetar Internaționale (FMI) a virat în conturile Băncii Naționale a Republicii Moldova suma de 236 de milioane de dolari americani.

Invitată în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8, Natalia Gavriliță a făcut dezvăluiri cu privire la suma primită de Republica Moldova din partea FMI.

„În conturile Băncii Naționale a Moldovei au intrat cele 236 de milioane de dolari din partea FMl, care sunt necondiționate. Nu avem nicio condiție. Trebuie să ratificăm în Parlament pentru ca să putem folosi acești bani în buget, dar cu aceste resurse accesate și cu veniturile mai mari într-adevăr în acest an putem gestiona bine finanțele statului. Pensiile vor fi majorate din bugetul de stat, diferența între plata care vine între pensia calculată, plătită bugetul asigurărilor sociale și pensia minimă pe care o să o creștem la 2.000 de lei, deci această diferență va fi acoperită din sursele bugetului de stat”, a declarat premierul.

”236 de milioane de dolari pentru investiții”

Șefa Guvernului a mai adăugat că suma va merge către investiții, iar acum o săptămână, Natalia Gavrilița a menționat că Republica Moldova va utiliza resursele alocate de FMI pentru a suplini veniturile la buget și pentru a oferi suport substanțial sectoarelor economice, cu un accent pe întreprinderile mici și mijlocii.

Aceste organizații întotdeauna când vin au grijă ca să fie suficiente resurse în investiții, da, există resurse care vin pentru a finanța deficitul de stat, deci dacă cheltuielele sunt mai mari ca venitul atunci o parte este finanțată din banii din exterior, aceste sunt sume destul de mici, sub 10% în comparație cu veniturile bugetului național”, a completat Gavrilița.

Potrivit comunicatului FMI, s-a ajuns la un acord la finele lunii iulie la nivel de experţi privind programul de reforme economice care va fi susţinut printr-un acord pe trei ani, finanţat cu aproape 558 milioane de dolari, în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF)

Program nou pentru Moldova – Relansare economică

Noul program se va baza pe progresul atins în cadrul programului precedent şi va avea ca obiectiv sprijinirea relansării economice a Republicii Moldova după depăşirea pandemiei COVID-19 şi avansarea în implementarea unor reforme instituţionale ambiţioase.

De asemenea, șeful delegației FMI, Ruben Atoyan, a declarat că misiunea FMI şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experţi privind programul de reforme economice care va fi susţinut printr-un acord pe trei ani, finanţat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF). Se propune ca Republica Moldova să acceseze, în baza acestui acord, o finanţare în valoare de 400 milioane de drepturi speciale de tragere (ceea ce constituie 232% din cota Republicii Moldova la FMI sau circa 558 milioane de dolari).

Etichete: , ,
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook