"Deşi într-un ritm de decelerare, economia UE-11 este de aşteptat să se extindă în 2012, cu condiţia să nu existe o adâncire în continuare a crizei în zona euro", afirmă Banca Mondială.

Creşterea economică medie în cele 11 ţări europene emergente este estimată la 1,5% în acest an, faţă de 3,1% anul trecut, condusă de consumul privat, investiţii şi exporturile nete, a precizat Banca Mondială.

Instituţia bancară a observat că perspectivele economice ale regiunii pentru acest an s-au înrăutăţit, pe fondul unor noi riscuri cum ar fi o încetinire mai rea decât s-a aşteptat în activitatea economică din partea de vest a UE, spre care se îndreaptă majoritatea exporturilor din Europa emergentă.

Printre ţările cu cea mai mare creştere din regiune se numără Polonia, Lituania şi Letonia, cu prognoză de expansiune de respectiv 2,9%, 2,3% şi 2,3%. Se aşteaptă o contractare a PIB-ului în Slovenia, Croaţia şi Ungaria.

Banca Mondială atribuie încetinirea parţial unor încercări pripite şi stângace de a rezolva criza datoriilor, creşterii incertitudinii precum şi volatilităţii de pe pieţele financiare, care a subminat atât încrederea investitorilor cât şi a gospodăriilor. Instituţia bancară a remarcat, de asemenea, faptul că un declin în consumul public, în contextul în care guvernele încearcă să-şi limiteze deficitele, va rămâne o frână în calea performanţei economice.

Banca estimează o revenire în 2013, prevăzând o creştere medie în UE-11 de 2,5%, bazată în principal pe o proiectată creştere economică globală. Raportul nu vede nicio ţară din UE-11 în recesiune anul viitor şi se aşteaptă să vadă cea mai mare creştere în Lituania, de la 3,5%.
Sursa: Agerpres