Românii, bine poziționați în ceea ce privește accesul la servicii financiare
Românii sunt bine poziționați în ceea ce privește accesul la servicii financiare, 68% dintre adulții din mediul rural având un cont bancar, în timp ce la nivel național procentul celor care dețin astfel de conturi depășește 71%, conform unui raport al Băncii Mondiale.
Tot mai mulți adulți din țările cu venituri mici și medii dețin conturi bancare sau alte tipuri de conturi financiare, ceea ce reflectă o creștere a economisirii formale, potrivit raportului Global Findex 2025 al Grupului Băncii Mondiale.
Această creștere a incluziunii financiare deschide noi perspective economice. Un rol important în acest proces l-a avut tehnologia telefoanelor mobile: 10% dintre adulții din economiile emergente utilizează un cont financiar accesat prin telefonul mobil pentru economii, marcând o creștere de 5 puncte procentuale față de anul 2021.
Românii stau bine la capitolul servicii financiare. În anul 2024, 40% dintre adulții din economiile în curs de dezvoltare au ales să economisească prin intermediul unui cont financiar, ceea ce reprezintă o creștere de 16 puncte procentuale față de 2021 – cea mai rapidă evoluție înregistrată în ultimii zece ani, potrivit Băncii Mondiale.
Avansul economisirii personale prin bănci sau alte instituții financiare formale contribuie la consolidarea sistemelor financiare naționale, oferind mai multe resurse pentru investiții, inovare și dezvoltare economică. În regiunea Africii Subsahariene, ponderea adulților care economisesc în mod formal a crescut cu 12 puncte procentuale, ajungând la 35%.
Datele privind incluziunea financiară în România
Conform celor mai recente date, gradul de incluziune financiară în rândul adulților din România prezintă o evoluție notabilă:
- 71,3% dintre adulți dețin un cont bancar la o bancă sau altă instituție financiară.
- În mediul rural, 66,8% dintre adulți au un cont activ.
- 63,6% dintre adulți au efectuat plăți digitale în ultimul an, un procent aproape identic cu cel din 2021 (63,5%).
- 50,2% dintre adulți au realizat o plată digitală către comercianți în ultimul an, în creștere față de 46,8% în 2021.
- 23,6% dintre adulți au achitat digital facturi pentru utilități.
- 31,1% dintre adulți au primit bani de la stat într-un cont financiar în ultimul an, comparativ cu 19,4% care au încasat sume din sectorul privat.
- 49,3% dintre adulți au reușit să economisească, fie formal, fie informal, în ultimul an; dintre aceștia, 25,9% au economisit într-un cont bancar, în creștere față de 18,7% în 2021.
- 45,5% dintre adulți au contractat un împrumut, iar 20,2% au accesat un împrumut formal.
Reziliența financiară a românilor
În ceea ce privește reziliența financiară a românilor, datele arată următoarele:
- 67,7% dintre adulți au reușit să acceseze o sursă suplimentară de venit în decurs de 30 de zile.
- 64,5% dintre femei au avut capacitatea de a identifica și accesa un venit suplimentar în aceeași perioadă.
- 50% dintre adulții care fac parte din cele 40% dintre gospodăriile cu cele mai mici venituri au putut obține o sursă de venit suplimentar în 30 de zile.
- 29,4% dintre adulți au declarat că și-ar putea acoperi cheltuielile pentru mai mult de două luni în cazul în care veniturile lor ar dispărea.
Conectivitatea mobilă în România
În ceea ce privește conectivitatea mobilă în România, cifrele arată astfel:
- 95,2% dintre adulți dețin un telefon mobil.
- 95% dintre femei au un telefon mobil.
- 93% dintre adulții din cele 40% dintre gospodăriile cu cele mai mici venituri dețin un telefon mobil.
- 74,6% dintre adulți folosesc un smartphone.
- 72,9% dintre femei au un smartphone.
- 64% dintre adulții din gospodăriile cu venituri reduse (cele 40% cele mai mici) dețin un smartphone.