‘O lume la + 4 grade Celsius va declanşa o cascadă de schimbări climatice, inclusiv valuri de căldură extremă, o scădere a stocurilor alimentare şi o creştere a nivelului mărilor, lovind sute de milioane de persoane’, îşi manifestă îngrijorarea BM, adăugând că nu există ‘nicio certitudine’ că lumea se poate adapta la o astfel de situaţie.

Acest scenariu, cel mai sumbru vizat de raport, contrastează cu angajamentul comunităţii internaţionale de a menţine încălzirea globală la plus 2 grade Celsius în raport cu era preindustrială.

Nivelul actual al emisiilor de CO2 ‘ar putea împinge încălzirea climatică şi dincolo de acest prag’, afirmă Banca Mondială, care prezice o creştere cu +4 grade Celsius ‘în cursul acestui secol şi de la 2060’ în caz de inerţie politică.

‘Această lume ar fi într-atât de diferită de cea în care trăim în prezent, încât este greu de descris’, spune preşedintele Băncii Mondiale, Jim Kim-Yong, subliniind ca responsabilitatea umană în procesul de încălzire globală este ‘fără echivoc’.

Enumerând pericolele care ameninţă planeta (inundaţii, secetă, foamete), instituţia cu sediul la Washington prognozează o agravare a ‘deficitului de apă’ în Africa de Est, Orientul Mijlociu sau Asia de Sud şi o ‘creştere semnificativă’ a mortalităţii infantile în Africa subsahariană.

‘Intensificarea aşteptată a evenimentelor climatice extreme ar putea inversa eforturile pentru reducerea sărăciei, în special în ţările emergente’ , menţionează raportul, subliniind că planeta pe viitor ar putea prezenta şi mai multe inegalităţi decât în prezent.
SURSA: Agerpres