Banca Centrală Europeană (BCE) va face abstracţie anul acesta de orice creştere temporară de inflație provocată de atenuarea cererii, a afirmat marţi Isabel Schnabel, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat publicaţiei austriece Der Standard, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Se estimează un nivel de inflație scăzut

Eventuala atenuare a restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) ar putea duce la “dezvoltarea unei anumite dinamici” a preţurilor. Isabel Schnabel a dat ca exemplu călătoriile sau mesele la restaurante. “Dar evoluţiile pe termen scurt de acest tip nu ar trebui confundate cu o creştere susţinută a inflaţiei, în condiţiile în care se estimează un nivel extrem de scăzut al inflației”, a explicat Schnabel.

Oficialul BCE a adăugat că din acest motiv creşterea temporară a preţurilor “nu va afecta deciziile de politică monetară ale BCE, care sunt ajustate către un orizont de timp mediu”.

De asemenea, a avertizat Schnabel, “cea mai mare greşeală din punct de vedere economic” ar fi retragerea prea devreme a măsurilor de sprijin monetar şi fiscal.

Rata anuală a inflației în zona euro în teritoriu negativ

Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro s-a menţinut la minus 0,3% în decembrie, comparativ cu luna precedentă. Rata anuală a inflației în zona euro este pentru a cincea lună consecutiv în teritoriul negativ. Analiștii apreciază că este o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei.

La ultima reuniune de politică monetară, care a avut loc în data de 10 decembrie, Consiliul guvernatorilor BCE a lăsat nemodificată dobânda de referinţă. De asemenea, a majorat cu 500 de miliarde de euro Programul de Achiziţii Urgente în Pandemie (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP). Acesta este principalul său instrument de combatere a crizei coronavirusului. Potrivit unui comunicat al BCE, anvelopa Programului de Achiziţii Urgente în Pandemie (PEPP) a fost majorată cu 500 de miliarde de euro, până la un total de 1.850 de miliarde de euro. De asemenea, a fost prelungit orizontul de timp pentru achiziţiile nete în cadrul PEPP până la finele lunii martie 2022.

Banca Centrală Europeană se aşteaptă pentru acest an la o inflație de 1%. În 2022 inflația ar urma să ajungă la 1,1%. Conform primelor estimări ale BCE pentru 2023, inflația în zona euro ar urma să urce uşor la 1,4%. Cu toate acestea, va rămâne sub ţinta de aproape 2% avută în vedere de BCE.