Instituția a intervenit pentru a tempera acțiunile speculative care împinseseră cele două state membre către zona de înalt risc. Este a doua acțiune a BCE, după cea din luna august când a intervenit în același mod pentru a susține Italia și Spania aflate în mijlocul unei furtuni. Diferența este că acum problemele par mult mai serioase, conform cotidianului spaniol, El Pais.
Pentru a evita astfel de situații, Parlamentul European a votat recent un regulament care prevede limitarea tranzacţiilor de tip "short selling" şi a celor cu CDS (Credit default swaps), instrumente financiare de asigurare împotriva incapacităţii de plată.
Regulile vor impune o mult mai mare transparenţă şi practic vor interzice anumite tranzacţii cu CDS, făcând mult mai dificile speculaţiile privind intrarea unei ţări în incapacitate de plată.
Acest regulament este o componentă de bază a pachetului de măsuri propus de Comisie pentru contracararea efectelor crizei financiare.
Ambele tipuri de tranzacţii sunt considerate ca fiind la baza creşterii volatilităţii pieţelor, iar cei care au tranzacţionat CDS sunt acuzaţi de multe voci că au agravat problemele economice ale Greciei.
Parlamentul a obţinut interzicerea tranzacţiilor cu CDS în cazul în care cumpărătorul nu deţine deja titluri care au legătură cu instrumentele respective (denumite şi "naked CDS trading").
De exemplu, cumpărarea de titluri CDS greceşti va fi permisă doar în cazul în care cumpărătorul deţine deja obligaţiuni guvernamentale greceşti sau acţiuni într-un sector economic puternic dependent de performanţa CDS-urilor respective, precum o bancă grecească – în mod evident, sectorul bancar grecesc va fi puternic afectat în cazul intrării Greciei în incapacitate de plată.
Singura excepţie o reprezintă situaţia în care o autoritate naţională poate ridica interdicţia pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 6 luni.
Această decizie poate fi luată în cazul în care piaţa datoriilor suverane din ţara respectivă nu mai funcţionează în mod corespunzător iar textul precizează o serie limitată de indicatori care constituie repere pentru această decizie.
În plus, în termen de 24 ore, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe va publica pe propriul website o opinie referitoare la oportunitatea ridicării interdicţiei. O eventuală decizie negativă a Autorităţii va avea un impact politic.