Programele de asistenţă financiară pentru Bankia în Spania şi, înainte, pentru Dexia în Belgia arată că autorităţile naţionale de reglementare nu recunosc cât de semnificative sunt dificultăţile cu care se confruntă sistemele lor bancare. Aceste abordări au în final ca efect doar majorarea costurilor salvării băncilor şi pierderea încrederii pieţelor, a explicat şeful BCE.

Acesta a adăugat că BCE va continua să se concentreze pe sprijinirea băncilor din zona euro care sunt solvabile, reafirmând că nu este de competenţa BCE să rezolve cauzele turbulenţelor din regiune.
"BCE va continua creditarea către băncile solvabile şi va menţine active injecţiile de lichidităţi către băncile solvabile", a afirmat Mario Draghi.

Acesta a vorbit în calitate de preşedinte al Comitetului european de risc sistemic (ESRB), un organism care monitorizează stabilitatea sistemului financiar şi îi consiliază pe liderii UE.

Şeful BCE apreciază că zona euro are nevoie de "o centralizare mai semnificativă a supervizării bancare". Schimbările din sistemul bancar fac parte din procesul de restructurare a întregii uniuni monetare.

Declaraţiile lui Draghi vin după ce miercuri Comisia Europeană a apreciat că zona euro ar trebui să migreze spre o uniune bancară şi ar putea lua în considerare recapitalizarea directă a băncilor prin intermediul Mecanismului european de stabilitate (MES).

Executivul comunitar a apreciat că criza a încetinit procesul de integrare financiară din zona euro, fiind necesare progrese ambiţioase pentru a accelera şi aprofunda integrarea financiară. ‘În această direcţie, pentru a întrerupe legătura dintre bănci şi state ar putea fi luată în considerare recapitalizarea directă de către MES’, explică Comisia în raportul său consacrat zonei euro.

De asemenea, Comisia consideră că "o integrare mai strânsă a ţărilor din zona euro prin intermediul practicilor şi structurilor de supervizare, sub forma unei uniuni bancare, ar fi un adaos important la uniunea economică şi monetară actuală".

În forma actuală, Mecanismul european de stabilitate (MES), care ar urma să intre în funcţiune în luna iulie, nu poate împrumuta direct băncilor, ci doar statelor. Pentru a modifica acest lucru va fi nevoie ca statele membre să modifice tratatul care stă la baza ESM, tratat pe care unele state membre l-au ratificat deja.