Cine vrea sa cumpere Banca Comerciala Carpatica anul acesta va trebui sa scoata din buzunar peste 125 de milioane de euro. Ilie Carabulea, omul care controleaza mica banca ardeleana este hotarat sa speculeze momentul propice de pe piata si sa vanda actiunile.

Exista grupuri straine de investitori care nu au patruns inca pe piata romaneasca, dar urmaresc acest lucru. Dupa integrarea in Uniunea Europeana, bancile mici, cu capital majoritar romanesc, nu au sanse sa reziste competitiei. Din aceasta cauza, actionarii sunt hotarati sa vanda. Daca analizam lunga lista a celor inscrisi in cursa pentru BCR, vom observa nume mari din sistemul bancar european, care nu au reusit sa intre pe piata romaneasca. Unii dintre fostii pretendenti nu si-au definit inca strategia de investitii pentru Romania, de exemplu Deutsche Bank, altii au inceput deja activitatea financiara, prin vehicule speciale pentru plasamente (SPV) – gen Dexia si alte fonduri de investitii -, iar altii, pur si simplu, studiaza piata si eventualele oportunitati.


Intr-adevar, dupa fuziunea Bancii tiriac cu HVB, vanzarea BCR si amanarea posibila a privatizarii CEC, achizitiile din sistemul bancar se pot numara pe degete. Firesc ar fi fost ca Banca Transilvania sa fie urmatoarea inscrisa pe lista preluarilor. Reprezentantii bancii sustin insa ca aceasta institutie nu este de vanzare. Surse de pe piata bancara spun insa ca Transilvania este prea scumpa si se va vinde mai tarziu. Fondul de investitii Broadhurst s-a pregatit de aceasta etapa a achizitiilor din sistemul bancar romanesc prin preluarea Libra Bank in 2003. Acum, insa, actionarii mici din piata sunt hotarati sa vanda.


De la intentie la fapta, este insa drum lung. Cu toate acestea, Banca Carpatica se anunta drept o tranzactie care se va realiza in acest an. Surse de pe piata de capital sustin ca preluarea Bancii Comerciale Carpatica de catre investitori straini este foarte probabila. Ilie Carabulea, actionarul majoritar al bancii, ne-a declarat: “Tatonari pentru cumpararea bancii am avut de mai de multa vreme, dar in ultima perioada presiunile sunt din ce in ce mai mari. Momentan, nu avem o decizie de vanzare.” Banca Carpatica nu se poate plange ca duce lipsa de cereri privind situatia ei financiara sau alte evaluari. Dupa spusele lui Carabulea, bancile interesate de preluarea pachetului majoritar al Bancii Carpatica sunt italiene, germane si franceze.


Care ar fi, practic, atuurile acestei banci in comparatie cu RIB sau Libra Bank? Infiintata in 1999, Banca Carpatica a fost listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in urma cu un an de zile, actiunile sale fiind tranzactionate la Categoria I a bursei. Banca face parte din indicele ROTX (The Romanian Traded Index), de la Bursa din Viena. Indicele ROTX este calculat pe baza preturilor actiunilor celor mai lichide societati de la BVB. La compunerea acestui indice, mai contribuie Antibiotice Iasi, BRD Groupe Societe Generale, Impact Bucuresti, Rompetrol Rafinare, Petrom Bucuresti, Banca Transilvania, Flamingo si Compa Sibiu. Indicele ROTX constituie o referinta pentru piata de capital din Romania si a ajuns la o valoare de aproximativ 17.900 de puncte, in crestere cu 25% fata de inceputul anului.


Reteaua Bancii Carpatica este de 121 de unitati operationale in intreaga tara, unele dintre spatiile in care acestea isi desfasoara activitatea fiind in proprietatea bancii, altele, inchiriate. Trebuie mentionat ca numarul de sucursale al acestei banci reprezinta jumatate din reteaua detinuta de BRD Groupe Societe Generale, a doua banca din sistem. Banca este actionar majoritar in Societatea de Servicii de Investitii Financiare Carpatica Invest si la societatea Carpatica Asig SA. Profitul bancii, in 2004, a fost de 31,5 milioane de dolari, iar pentru 2005, nu a fost comunicat inca. Valoarea actiunilor de pe Bursa a crescut, de la inceputul anului pana in prezent, cu 8,6%, nivelul de capitalizare bursiera fiind de aproximativ 180 de milioane de euro. Ilie Carabulea este insa de parere ca valoarea pachetului majoritar de actiuni va fi mai mare decat capitalizarea bursiera.


Pachetul de actiuni controlat de acesta, in nume propriu si prin firmele pe care le detine, de aproximativ 69%, ar avea o capitalizare bursiera de aproximativ 125 de milioane de euro, potrivit calculelor efectuate de revista Capital.

Suntem curtati de mai multe banci. Eram si inainte, dar in aceasta perioada presiunile sunt tot mai mari. Totul este de vanzare, dar depinde de pret.

Ilie Carabulea,

actionar principal Banca Carpatica

Cotatiile Carpatica pe BVB cresc

De la inceputul anului si pana in prezent, actiunile Bancii Carpatica au crescut cu 8,6%. Pretul de inchidere in sedinta de la sfarsitul saptamanii trecute a fost de 6.500 de lei (0,65 RON)


• Capitalul social al Bancii Carpatica este de 103.285.065,4 lei


• Printre actionarii bancii se numara: SC Atlantic Travels SRL, SC Atlassib SRL, SC Safa S.R.L., SC Euroconf SA, SC Phoenix Star SRL


• In prezent, banca are o retea de 121 unitati in principalele orase ale tarii.