”Astăzi am văzut balanţa la şapte luni din acest an. Este pozitivă, cu 300 de milioane exporturi în plus faţă de anul 2013, cu 50 de milioane euro diminuate importurile faţă de anul 2013, ceea ce înseamnă un trend bun. Din păcate aceste exporturi sunt realizate cu materie primă, ceea ce înseamnă export de subvenţii şi nu este un lucru îmbucurător. Motiv pentru care, prin viitorul program de dezvoltare rurală, am avut în vedere ca punctajele să fie dirijate către mecanismele şi proiectele”, a spus Daniel Botănoiu, potrivit Agerpres. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat, la începutul acestei luni, că România are şanse să încheie şi anul 2014 cu un excedent al balanţei comerciale cu produse agroalimentare, pentru al doilea an consecutiv.

”Anul trecut, pentru prima dată după 20 de ani, am reuşit să avem o balanţă comercială pozitivă cu produse agroalimentare. Am exportat mai mult decât am importat, pentru prima dată după 20 de ani. Este un aspect pozitiv, dar eu sunt realist şi vă spun că există şi un lucru mai puţin bun, şi anume că exportăm foarte multă materie primă. (….) Există şi în anul 2014 premisa ca exporturile să fie mai mari decât importurile. Pe primele şase luni suntem în continuare campioni la exportul de porumb dar, încă odată, este vorba de materie primă şi nu de producţie procesată. În primele şase luni am exportat produse agroalimentare cu 200 de milioane de euro mai mult decât în primele şase luni din 2013, iar producţia din acest an se anunţă cel puţin la fel de bună ca şi cea din 2013”, a spus Daniel Constantin.

România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 2,03 miliarde de euro în primul semestru din acest an, în creştere cu aproape 10% (180,9 milioane de euro) faţă de aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce importurile, totalizând 2,32 miliarde de euro, au depăşit cu 1,1% (25,7 milioane de euro) valoarea înregistrată în semestrul I din 2013, potrivit datelor MADR, citate de Agerpres. Secretarul de stat din MADR, Daniel Botănoiu, a participat joi la conferinţa cu tema 'Ferma de familie hrăneşte lumea, protejând planeta', organizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, împreună cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.