Controversatul om de afaceri Sever Mureşan, fost preşedinte al băncii Dacia Felix, se întoarce pe cai mari în Romånia. De această dată, pariurile sale sunt imobiliarele şi tenisul.

George Washington Financial Corporation (GWFC), compania al cărei reprezentant este Sever Mureşan, are de cheltuit în total 150 de milioane de euro pe piaţa imobiliară din Romånia, destinaţia banilor fiind un complex rezidenţial în Corbeanca. Proiectul este derulat de către Asset Management System, subsidiară a GWFC (în urmă cu doi ani, această din urmă companie făcea parte din Groupe Fidelfin Luxembourg, al cărui acţionar majoritar era Sever Mureşan). Întrebat de revista Capital dacă deţine acţiuni la GWFC, Mureşan a răspuns sec: „Nu fac decåt să îi reprezint în Romånia“.

Deşi piaţa imobiliară autohtonă traversează o perioadă extrem de dificilă, Sever Mureşan declară că va merge înainte cu lucrările la proiectul „Casa Nouă“, dezvoltat la Corbeanca. Documentaţia necesară demarării lucrărilor de construcţie a fost deja obţinută, astfel încåt, dacă vremea va fi favorabilă, proiectul va putea fi demarat pånă în luna martie 2009. Şi totuşi, cum se explică decizia companiei americane de a investi în real-estate în această perioadă în care majoritatea dezvoltatorilor se confruntă cu probleme? „Piaţa imobiliară stagnează acum, dar cererea pentru case noi există, afirmă Sever Mureşan. În scurt timp, băncile vor da drumul la credite.“ El susţine că politica de preţuri gåndită pentru ansamblul imobiliar de la Corbeanca va face din acest proiect un succes.

Cele 150 de milioane de euro vor fi investite în tranşe. Practic, proiectul este desfăşurat pe o suprafaţă de 34 de hectare şi va cuprinde 313 vile şi 31.000 de metri pătraţi de apartamente în blocuri. De asemenea, în cadrul ansamblului rezidenţial vor fi amenajate un spital privat şi o casă de bătråni. Sursa finanţării? Un fond de investiţii britanic, bani atraşi de la bănci, precum şi fondurile proprii ale companiei. „Normal că investitorii care au vrut profit mare şi au umflat preţurile nu mai pot continua proiectele. Noi vom vinde metrul pătrat cu 1.000 de euro. Drept dovadă, primele 100 de vile le vom finaliza pånă la sfårşitul anului viitor, pentru că intenţionăm să construim 50 de case la fiecare şase luni“, spune Maria Zaharescu, project manager „Casa Nouă“. Mai mult, se intenţionează ca vånzarea caselor să se realizeze în rate, pe baza unui sistem asemănător leasingului imobiliar. „Se plăteşte un avans, apoi clientul va plăti rate lunare, pe o perioadă de timp, pånă cånd va fi obligat să achite diferenţa pentru plata locuinţei“, explică aceasta. Investitorii susţin că pånă în prezent au våndut deja 85 de vile.

Premii de 600.000 de euro, la concurenţă cu Romanian Open

După ce a organizat o serie de turnee în Romånia şi Franţa, Sever Mureşan s-a hotăråt, anul acesta, să organizeze campionatul de tenis Masters Romania. Evenimentul a fost pregătit în cåteva luni, iar cea care s-a ocupat de administrarea acestuia a fost Julia Mureşan (27 de ani, n.red), acompaniată fiind de Guillaume Perott (26 de ani, n.red), un antreprenor din Franţa, cu experienţă în sport. Sponsorul principal şi organizatorul turneului a fost compania Asset Management System. Premiile au fost în valoare de 600.000 de euro, aproape dublu faţă de cele puse la bătaie de către organizatorii Romanian Open, cel mai cunoscut turneu de tenis din Romånia. Cåştigătorii locului întåi, la masculin şi feminin, s-au ales cu o vilă în complexul „Casa Nouă“. La Master Romania au participat 22 de jucători, iar investiţia a fost de aproximativ un milion de euro, în vreme ce numărul total al biletelor våndute s-a ridicat la 2.000. „Nu am våndut prea multe bilete pentru că nu am beneficiat de promovare. De asemenea, turneul a avut loc în săptămåna alegerilor, iar acest lucru s-a reflectat în numărul scăzut de spectatori“, explică Julia Mureşan. Chiar dacă rezultatele nu au fost extraordinare, turneul se va organiza şi la anul, cånd investiţia va fi dublă, iar pregătirile vor începe chiar din luna februarie. „Pentru vizibilitate, vom investi mai mult în promovare şi sper să adunăm atunci 3.000 de persoane pe zi“, spune Julia Mureşan.

Tot prin intermediul companiei Asset Management System, Julia Mureşan intenţionează să aducă pe piaţa romånească branduri de echipamente sportive, precum Austrialia şi Tenissball. „Turneul a promovat aceste branduri, iar în săptămånile următoare va începe distribuţia acestor echipamente în magazinele sportive de specialitate“, spune aceasta. Iar Sever Mureşan nu doar că are în plan să continue organizarea de turneuri de tenis în Romånia, ci chiar intenţionează să construiască o academie de tenis şi mai multe săli şi terenuri pentru tenismanii de performanţă şi amatori, potrivit Juliei Mureşan. Proiectele vor fi demarate în primăvară.

«Piaţa imobiliară stagnează acum, dar cererea pentru case noi există. În scurt timp, băncile vor da drumul la credite.»
Sever Mureşan, reprezentant George Washington Financial Corporation

150 mil. de euro este valoarea investiţiei care va fi realizată de George Washington Financial Corporation în ansamblul rezidenţial de la Corbeanca

Cine este Sever Mureşan

137-23063-17_severmuresan_49_ageeb5.jpg• A fost acţionar al firmelor Sita Investment AG şi Astra Romånă Capital SAH din Franţa, firme care erau principalii acţionari ai băncii Dacia Felix

• Fost preşedinte al băncii Dacia Felix, a fost acuzat de fraudarea băncii, de înşelăciune, fals şi uz de fals în 1997 şi a fost arestat în acelaşi an

• În anul 2005, firma sa, Asset Management System, pe atunci parte a Groupe Fidelfin Luxembourg, a încheiat, potrivit Mediafax, un parteneriat public-privat cu Consiliul Judeţean Hunedoara, pentru construcţia unei şosele cu rang de autostradă şi a unui aeroport pentru avioane charter la Săuleşti.

Valoarea proiectelor se ridica la 130 de milioane de lei.