Bachus SA icearca sa atraga de pe piata de capital suma de 15,5 miliarde lei, necesara achizitionarii materiilor prime pentru productia de vinuri. Conform prospectului de emisiune, Bachus vede finantarea prin aceasta metoda ca o alternativa la creditele pe termen scurt.
La sfirsitul perioadei initiale de subscriere s-au cumparat aproximativ 60% din cele 155.000 de obligatiuni, cu valoare nominala de 100.000 lei, a declarat Marius Carbunescu de la Hobbit Valori Mobiliare, societatea de brokeraj care intermediaza itreaga operatiune. O mare parte a subscrierilor a fost facuta, potrivit lui Carbunescu, de catre investitori marunti, dar mai multe fonduri de investitii erau si ele i pragul luarii unei decizii pe data de 4 octombrie. Motiv pentru care emitentul a hotarit sa mai astepte ica o saptamina.
Este foarte probabil ca demersul societatii Bachus sa se finalizeze cu succes pina la urma. Potrivit reglementarilor i vigoare referitoare la oferta publica de vinzare de valori mobiliare si conform prevederilor prospectului de oferta, cu o subscriere i procent de 60% din obligatiuni s-ar putea declara emisiunea icheiata cu succes.
in ciuda acestui fapt, s-a putut observa, i cazul obligatiunilor Bachus, mai putina graba din partea investitorilor de a le achizitiona decit i cazul unei emisiuni precedente facute de International Leasing, care a reusit sa vinda toate obligatiunile chiar iainte de finalizarea perioadei de subscriere.
intr-adevar oferta International Leasing a fost mult mai mica decit cea a societatii buzoiene, iar compania de leasing este irudita, prin actionarii sai, cu administratorul unor fonduri de investitii care au cumparat obligatiuni International Leasing. in plus, o companie financiara pare putin mai atractiva decit una cu profil de productie.
Dobinda e mai mare decit a titlurilor de stat
Dar lipsa unui apetit extraordinar din partea investitorilor pentru obligatiuni Bachus are si alte motive. Unul dintre ele ar putea fi initierea ofertei itr-o perioada i care dobinzile titlurilor de stat ica se afla la un nivel scazut (sub 50% pe an), iar dobinda pentru obligatiuni a fost legata de ofertant de evolutia titlurilor de stat: 20% mai mult fata de media aritmetica a randamentelor medii ale titlurilor de stat emise de Ministerul Finantelor cu scadenta la trei luni. in comparatie, oferta International Leasing avea o dobinda fixa de 60% si venea itr-o perioada i care dobinzile semnalizau ca o vor lua i jos (cum s-a si itimplat). in plus, obligatiunile Bachus nu sunt convertibile i actiuni, precum cele ale International Leasing, acesta putind fi un motiv pentru faptul ca investitorii nu s-au ighesuit sa cumpere.
Dar si alte motive, independente de emisiune, ar putea tine investitorii i expectativa. Tocmai cazul obligatiunilor International Leasing care au fost refuzate de Bursa de Valori pentru listare induce incertitudini investitorilor. Dupa mult timp i care emisiunea de obligatiuni trebuia cotata la Bursa, societatea bate ica pe la portile RASDAQ pentru a fi primita. Bachus si-a asumat aceeasi obligatie prin prospectul de emisiune si n-ar fi exclus sa aiba aceleasi neplaceri.