Azerbaidjanul analizează posibilitatea de a exporta gaze naturale către Europa pe ruta Marea Neagră – România, Bulgaria, ca alternativă la tranzitarea Turciei, care pune „condiţii inacceptabile” pentru Baku, a declarat preşedintele azer, Ilham Aliyev, citat de agenţia IHA.

Aliyev a arătat că guvernul nu ar dori să plătească tariful de tranzit perceput de Turcia, cu 70% mai ridicat decât „media regiunii”, şi s-a declarat totodată nemulţumit de preţul scăzut plătit de partea turcă pentru gazele cumpărate de la Azerbaidjan.

Azerii, speranţa Europei pentru Nabucco

Preşedintele azer a precizat, ca rute alternative pentru exportul de gaze, Rusia, Iranul, dar şi un traseu către Europa, prin „porturile de la Marea Neagră, România şi Bulgaria”.

Azeriabdjanul este considerat principalul potenţial furnizor de gaze naturale pentru gazoductul Nabucco, care va transporta gaze din Asia Centrală către Europa, tranzitând Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Proiectul Nabucco este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, format din companiile Tranzgaz Mediaş, Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia), MOL (Ungaria), OMV (Austria) şi RWE (Germania).

SURSA:Mediafax