”Piața vinului din România este eterogenă. Consumatorii sunt încă departe de a aprecia vinul bun. Cu toate acestea, există un progres vizibil, înregistrat în ultimii ani și datorită creșterii numărului de producători de vin de calitate, mult mai competitivi decât în alți ani”,  spune Cristiana Stoica, proprietara Cramei Avincis.

Potrivit acesteia, posibilitățile financiare ale consumatorilor sunt încă reduse, ceea ce face ca un vin bun să întâmpine dificultăți la promovare și la vânzare, în avantajul altor băuturi ieftine, unele chiar falsificate.

Nu e de mirare că mare parte dintre producătorii locali de vinuri bune au planuri mari pentru export. Chiar dacă, poate, nu este ușor de fiecare dată. De ce? ” Vinul românesc la export se loveşte de lipsa unui brand de ţară adecvat (…). România a pierdut brandul de ţară în ultimii 20 de ani din cauza vinului de slabă calitate care s-a vândut în afara ţării”, spunea Cristiana Stoica într-un interviu anterior pentru Capital. Oricum ar fi, aceasta speră ca ”exportul să se materializeze în curând”.

Altfel, producătorul de vin premium Avincis, pe care Cristiana Stoica îl deține împreună cu Valeriu Stoica, înregistrează în prezent volume de vânzări de circa două-trei ori mai mari față de primul an de vânzări (2011), extinzându-și rețeaua de distribuție la nivel național, prin parteneriate încheiate cu peste 160 de puncte de vânzare.

”Un producător de talie mică, având până la 50 hectare de plantație de viță-de-vie, își construiește rețeaua de distribuție în timp. (…). La noi, față de primul an de vânzări (2011), există acum o creștere de circa 40% a punctelor de vânzare”, mai spune Cristiana Stoica.

Producţia actuală de vin a cramei Avincis este generată de viţa-de-vie proprie cultivată pe circa 30 de hectare, în regiunea viticolă Drăgăşani. Capacitatea maximă de producţie – “pe care nu am atins-o încă” -, este de aproximativ 300.000 – 400.000 de sticle. Cu mențiunea că anul acesta a ajuns la o producție de circa 100.000 de sticle, de zece ori mai mult decât în primul an (2010).

Primii zece viticultori din România – printre care Murfatlar, Cotnari, Jidvei, Vincon, Cramele Recaş sau Zarea –  cumulează o cotă de peste 50% din totalul pieţei de vinuri, estimată la 350 mil. euro; la nivelul întregii ţări sunt circa 180.000 de hectare de teren cultivate cu viţă-de-vie.

Datele statistice arată că 2013 a fost un an record din punct de vedere al producției de struguri și de vin. Dacă PNVV estima în 2013 o producție de vin de peste 4 milioane de hectolitri, cu cel puțin 20% mai mare decât în 2012, MADR a publicat pe site o producție de vin de 5,11 milioane hectolitri. Potrivit INS, producția de struguri în 2013 a fost de 950.000 de tone, ceea ce înseamnă o creștere de 27% față de cea din 2012.