În toamna anului trecut, omul de afaceri libanez a fost implicat într-un scandal de evaziune fiscală de 50 milioane de euro alături de mai mulţi oa¬meni de afaceri, printre care şi Iustin Pa¬raschiv, un alt antreprenor din industria cărnii, potrivit evz.ro.

Avicola Crevedia este prima societate de tip “avicola” din România. Acesta a început producția în anul 1959 fiind prima și cea mai mare societate de creștere industriala a păsărilor din Europa de Est.

Grupul Agroli, fondat în 2006, deține Avicola Crevedia, Avicola Tărtășești, Crevedia Express și Fabrica de Nutrețuri Combinate. Principalele mărci produse și comercializate de Agroli Grup sunt Avicola Crevedia, La Ferma și Galo, potrivit informațiilor postate pe propriul site.

Până la difuzarea acestei știri conducerea Avicola Crevedia nu a putut fi contactată.

Compania a raportat în anul 2012 o cifră de afaceri de 383 milioane de lei și un profit net de 1,14 milioane lei. La finele anului 2012, conform datelor raportate Ministerului Finanțelor Publice, Avicola Crevedia avea 565 de angajați.
Potrivit Ziarului Financiar, înainate de a intra în insolvență, Avicola Crevedia era al doilea cel mai mare exportator de carne de pasăre din România. Exporturile de anul trecut sunt estimate de ZF la 20 mil. euro.

În toamna anului trecut, procurorii anticorupție au pus sechestru asigurător pe activele celor două societăți (Avicola Crevedia, Avicola Tărtășești). Valoarea bunurilor sechestrate acoperă în totalitate prejudiciul de 50 milioane de euro, scria evz.ro în octombrie 2013.

Conform evz.ro, în calitate de administrator şi director general al SC Avicola Crevedia , jud. Dâmboviţa respectiv administrator al SC Avicola Tărtășești , jud. Dâmboviţa, Ghaziri Rami a evidenţiat în actele contabile ale celor două societăţi operaţiuni fictive privind livrări intracomunitare de mărfuri către societăţi comerciale de tip fantomă din Bulgaria, Ungaria şi Cipru, în realitate mărfurile fiind comercializate pe teritoriul României, prin folosirea unui circuit economic având ca beneficiari finali ai mărfii societăţile comerciale reprezentate de învinuit (furnizori iniţiali ai produselor), membre ale holdingului AGROLI (SC AVICOLA CREVEDIA SA, SC SYNERGY INVEST SRL, SC AVICOLA TĂRTĂŞEŞTI şi SC AGROLI GRUP SRL). În acest fel, s-a cauzat un prejudiciu la bugetul statului în sumă de 89.988.299 lei (din care 75.828.694 lei în cazul SC AVICOLA CREVEDIA SA Crevedia şi 14.159.605 lei în cazul SC AVICOLA TĂRTĂŞEŞTI SA) reprezentând TVA dedus ilegal.

De asemenea, Rami Gharizi a solicitat şi obţinut, fără drept, de la bugetul general consolidat, suma totală de 80.378.868 lei (din care 72.063.601 lei în cazulSC AVICOLA CREVEDIA SA şi 8.315.267lei în cazul SC Avicola Tărtășești cu titlu derambursare şi/sau compensare de TVA, urmare a livrărilor intracomunitare fictive declarate de cele două societăţi În aceeaşi perioadă de timp, GHAZIRI RAMI a transferat (plasat) fondurile provenite din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în conturile din Liban deschise pe numele unor cetăţeni de origine libaneză, membri ai familiei sau societăţi comerciale pe care le controlează în ţara respectivă, după care sumele de bani au fost redirecţionate către conturi din România, fiind destinate acordării unor împrumuturi/investiţii firmelor româneşti deţinute de acesta. Ulterior, o parte din aceste fonduri s-au reîntors în Liban având o aparenţă de legalitate conferită de interpunerea unor operaţiuni justificate din punct de vedere economic şi comercial cum ar fi „rambursări împrumuturi”, plăţi aferente unor operaţiuni de comerţ exterior, etc.

 

Te-ar putea interesa și: