Câștigătorul Nobelului pentru economie, colaborator la New York Times, Krugman a criticat public moneda digitală. Iar în trecut a descris criptomoneda drept ceva „diabolic”.

Critici dure la adresa monedelor digitale

În cele mai recente tweet-uri, își reia criticile la adresa Bitcoin. Krugman spune că, deși moneda a existat încă din timpul crizei financiare din deceniul trecut, nu a reușit să-și construiască reputația de activ juridic. Reputatul economist a adăugat și că moneda are o bază de susținere de tip „cult”, care ar putea să o mențină.

”Am renunțat să mai prezic decesul ei iminent. Întotdeauna pare să existe o nouă recoltă de credincioși. Așa că gândiți-vă la asta ca la un cult, care poate supraviețui la nesfârșit”, a scris Krugman.

Într-un articol publicat acum trei ani, Krugman a susținut că activele criptografice precum Bitcoin au mai multe costuri tranzacționale în comparație cu Banii Fiat. El a argumentat că, spre deosebire de banii fiduciari susținuți de stat, monedele virtuale nu au nicio consolidare.

Cu toate acestea, susținătorii pieței criptografice sugerează că a existat o schimbare a opiniilor sale din 2018, în care anticipa și decesul pieței din cauza lipsei de sprijin.

Într-un editorial din 2018, intitulat „Costuri de tranzacționare și legături: de ce sunt un sceptic cripto”, Krugman spunea că, în comparație cu moneda fiat, jetoanele cripto costă mai mult pentru tranzacționare și nu au valoare „backstop” sau întărire.

Tot atunci scria despre Bitcoin:

„Valoarea sa depinde în totalitate de așteptările de auto-îndeplinire, ceea ce înseamnă că prăbușirea totală este o posibilitate reală. Dacă speculatorii ar avea un singur moment de îndoială, temându-se brusc că Bitcoin nu au valoare, ei bine, Bitcoin ar deveni lipsite de valoare”.