Vera Jourova, care ocupă postul de comisarul european pentru Justiţie şi Protecţia Consumatorilor, a comentat ultimele evenimente care o vizează direct pe Laura Codruța Kovesi.
Oficialul european și-a exprimat punctul de vedere în ceea ce privește anchetarea fostei șefe a DNA exact în perioada în care ea este parte a negocierilor care au loc între Parlamentul European și Consiliul UE pentru funcția de procuror șef european.
Jourova a susținut că, deși nu poate comenta o investigație aflată în desfărurare, nu este încântată, însă, că Laurei Codruța Kovesi i se “pun obstacole” în calea accederii la postul de procuror șef european.
“Este o investigaţie în derulare şi este o situaţie în care nu comentăm, însă, în acelaşi timp, nu ne place să vedem niciun obstacol pentru că Laura Codruţa Kovesi să ia parte la competiţia pentru postul de procuror european-şef”,a menționat Jourova.
Ea a fost chestionată de jurnaliști pe marginea posibilității ca investigația asupra fostei șefe a DNA să fi fost “o piedică” în procesul de negociere desfășurat la Bruxelles. Drept răspuns, Jourova a arătat că Laura Codruța Kovesi nu a putut părăsi ţara până în urmă cu 24 de ore. “Procesul de numire a procurorului-şef european este în derulare şi respectăm principiul prezumţiei de nevinovăţie. Cum putem considera acest lucru? Sigur că o considerăm ca o piedică”, a punctat ea.
Comisarul european a amintit că i-a spus ministrului Justiţiei, în ultima întrevedere avută la Bruxelles, că se dorește “ca toţi participanţii la acest proces sunt liberi să participe, nu să fie împiedicaţi de ceva, de exemplu de propria ţară. Am fost foarte clari pe tema asta”.