Avertisment din partea Europol: Escrocii vor să profite de pe urma pandemiei! Franța, Anglia sau Spania sunt doar dintre țările europene în care polițiștii au descoperit certificate de testare false.

Date fiind mijloacele tehnice foarte performante aflate la dispoziţia falsificatorilor, diferența dintre un certificat autentic și unul fals este practic insesizabilă, arată polițiștii.

Avertisment din partea Europol: Călătorii din toată Europa sunt vizați

În plus, cum ridicarea restricțiilor de călătorie nu se întrezărește într-un orizont de timp apropiat, activitățile infracționale în această direcție nu doar că vor continua, dar se și vor perfecționa.

Falsificatorii produc deja certificate de vaccinare de înaltă calitate.

Atâta timp cât restricţiile de călătorie vor rămâne în vigoare din cauza pandemiei, este foarte probabil ca infractorii să profite de această oportunitate şi să confecţioneze şi să vândă certificate false de testare pentru COVID-19, informează Europol într-o notificare de alertă timpurie.

Adevărate rețele de falsificatori

Au apărut deja mai multe cazuri în care certificate de testare pentru COVID-19 false au fost vândute unor călători, se menţionează într-un comunicat al Europol de luni.

O reţea de falsificatori care vindea certificare de testare negativă la COVID-19 a fost destructurată pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris.

În Regatul Unit, falsificatori au fost prinşi vânzând documente false privind COVID-19 cu 100 de lire sterline.

Avertisment din partea Europol: Conţinut falsificat de calitate foarte ridicată

De asemenea, precizează Europol, în decembrie 2020 un falsificator a fost prins de poliţia din Spania vânzând un test fals pentru suma de 40 de euro.

Europol avertizează că, date fiind mijloacele tehnice foarte performante aflate la dispoziţia falsificatorilor, aceştia sunt capabili să producă conţinut falsificat de calitate foarte ridicată.

Statele membre sunt încurajate să împărtăşească orice informaţii relevante legate de astfel de activităţi infracţionale legate de testele false COVID-19 cu Europol.

Europol este o organizație de combatere a criminalității la nivel european, având sediul la Haga. Această organizație trebuie să preia sarcinile poliției naționale din fiecare stat al Europei, în caz că activitatea criminală depășește limita granițelor naționale.