Elon Musk are o avere în valoare de 137 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. El ocupă astfel locul al doilea pe lista celor mai bogați din lume, după președintele LVMH, Bernard Arnault.

Însă, la apogeul său din noiembrie 2021, averea netă a lui Musk era de 340 de miliarde de dolari. Acest lucru îl face pe Musk prima persoană care a pierdut 200 de miliarde de dolari din avere, a raportat Bloomberg săptămâna trecută.

Cea mai mare parte a averii lui Musk este legată de Tesla (TSLA), ale cărei acțiuni s-au prăbușit cu 65% în 2022.

Acțiunile Tesla s-au prăbușit cu 37% în decembrie

Cererea pentru Tesla a scăzut pe măsură ce concurența în domeniul vehiculelor electrice din partea producătorilor auto consacrați a crescut anul trecut. Compania și-a ratat obiectivele de creștere și a redus producția în China. Livrările sale din al patrulea trimestru, anunțate luni, au ratat estimările Wall Street.
Dovezile privind scăderea interesului cumpărătorilor de automobile pentru vehicule Tesla au devenit evidente luna trecută, după ce compania a anunțat o vânzare rară, în încercarea de a goli stocurile.

Tesla a oferit două reduceri pentru cumpărătorii care iau în primire un vehicul înainte de sfârșitul anului, oferind inițial o reducere de 3.750 de dolari, apoi dublând reducerea la 7.500 de dolari cu două săptămâni înainte de sfârșitul anului 2022.

Investitorii au fost zdruncinați de aceste reduceri, făcând ca acțiunile să se prăbușească cu 37% în decembrie.

Achiziționarea de către Musk a Twitter nu a fost în beneficiul lui Musk

Criticii s-au întrebat de mult timp dacă Tesla a meritat vreodată evaluarea de un trilion de dolari pe care o avea la începutul anului 2022. La apogeu, Tesla valora mai mult decât cei mai mari 12 producători auto de pe planetă la un loc, deși avea o fracțiune din vânzările acestora. Tesla a încheiat anul cu o valoare de 386 de miliarde de dolari – încă mult mai mare decât rivalii săi producători auto, dar mult mai mică decât titanii din domeniul tehnologiei – Apple, Microsoft, Google și Amazon – cu care era comparată în urmă cu un an.

Achiziționarea de către Musk a Twitter, în valoare de 44 de miliarde de dolari, nu a ajutat nici acțiunile Tesla și nici averea personală a lui miliardarului american. Musk, cel mai mare acționar al Tesla, a vândut acțiuni Tesla în valoare de 23 de miliarde de dolari de când interesul său pentru Twitter a devenit public în aprilie.

Reputația ca geniu a fost grav afectată în 2022

Prezența sa constantă pe Twitter și comportamentul său din ce în ce mai neregulat, în special după ce a preluat funcția de director general la Twitter, a înfuriat investitorii Tesla care doresc ca Musk să acorde mai multă atenție companiei sale semnificativ mai mari și mai valoroase. Musk s-a apărat în fața criticilor, spunând că nu a lipsit de la nicio întâlnire importantă a Tesla de când a preluat responsabilitatea pentru Twitter.

Acțiunile Tesla ar putea să-și revină, iar Musk ar putea deveni din nou cea mai bogată persoană din lume. Dar reputația lui Musk ca geniu a fost grav afectată în 2022 – aproape la fel de mult ca și averea sa personală, a arătat CNN.