Cei mai bogaţi 10 oameni din lume nu au suferit prea mult din punct de vedere financiar în timpul pandemiei. Averea lor a crescut consistent, iar banii strânşi în ultimul an le-ar ajunge pentru a vaccina întreaga populaţie a globului!

Oxfam: Averea bogaţilor lumii a sporit cu mai bine de 500 miliarde de dolari

Potrivit unui raport Oxfam, o confederaţie internaţională de organizaţii caritabile, averea combinată a celor mai bogaţi 10 oameni din lume a crescut cu 540 de miliarde de dolari americani. Aceşti bani ar fi de ajuns pentru a acoperi plata unui vaccin împotriva COVID pentru fiecare persoană din lume, susţine Oxfam, citat de BBC.

Averea totală a miliardarilor lumii este echivalentă cu suma cheltuielilor operate de toate ţările din G20 pentru a-şi redresa economiile naţionale în urma crizei declanşate de pandemia de coronavirus, mai arată raportul.

Oxfam a îndemnat guvernele lumii să se gândească la posibilitatea taxării suplimentare a celor mai bogaţi oameni de pe planetă.

Ce a dus la creşterea averilor?

Raportul „Inequality Virus”, a fost publicat într-o perioadă în care liderii lumii se reunesc în format virtual în cadrul conferinţei „Davos Dialogue”. Aceasta este organizată cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos.

La nivel global, averea miliardarilor a crescut cu 3,9 trilioane de dolari americani între 18 martie 2020 şi 31 decembrie 2020, ajungând în prezent la 11,95 trilioane de dolari.

În urma sprijinului fără precedent acordat de guverne economiilor naţionale, valoarea de piaţă a acţiunilor a crescut puternic la bursă. Asta a determinat o creştere a averilor miliardarilor, în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai adâncă recesiune din ultimul secol, afirmă autorii raportului.

Fondatorii Amazon, Tesla sau Facebook, pe lista miliardarilor care au devenit şi mai bogaţi

Printre cei mai bogaţi 10 oameni din lume, ale căror averi au crescut cu 540 de miliarde de dolari după martie 2020, se află Jeff Bezos (fondatorul Amazon), Elon Musk (fondatorul Tesla şi SpaceX) şi Mark Zuckerberg (fondatorul Facebook).

Potrivit raportului Oxfam, Jeff Bezos a câştigat atât de mulţi bani până în septembrie 2020, încât ar putea să ofere tuturor celor 876.000 de angajaţi ai grupului Amazon un bonus de 105.000 de dolari şi să rămână la fel de bogat cum era înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19.

În schimb, cei mai săraci oameni de pe planetă vor avea nevoie de mai mult de un deceniu ca să revină la acelaşi nivel de venituri. Reprezentanţii Oxfam au estimat că încă 500 de milioane de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie din cauza pandemiei, inversând declinul înregistrat de curba sărăciei globale în ultimele două decenii.

Donaţii caritabile din partea bogaţilor sau a celebrităţilor lumii

Luna trecută, MacKenzie Scott a dezvăluit că a donat peste 4 miliarde de dolari unor bănci de alimente şi fonduri de ajutorare în regim de urgenţă într-un interval de patru luni. Într-un mesaj publicat pe un blog, ea a spus că a dorit să îi ajute pe americanii care întâmpină dificultăţi cauzate de pandemia de COVID-19. MacKenzie Scott este fosta soţie a lui Jeff Bezos.

Jack Dorsey, cofondator al reţelei de socializare Twitter, a anunţat în aprilie că va transfera 1 miliard de dolari din averea lui într-un fond special care va susţine eforturile de redresare din timpul pandemiei, dar şi alte cauze umanitare. Această sumă reprezintă circa un sfert din averea lui netă, estimată la 3,9 miliarde de dolari.

Bill Gates şi soţia lui, Melinda, au donat 305 milioane de dolari pentru vaccinuri, tratamente şi dezvoltarea de teste de diagnosticare prin intermediul fundaţiei lor de caritate.

Scriitoarea J. K. Rowling a donat 1 milion de lire sterline în beneficiul persoanelor fără adăpost şi al persoanelor afectate de abuzuri domestice în timpul pandemiei. Ea este autoarea romanelor din seria „Harry Potter”.

Până în iunie 2020, Jeff Bezos a anunţat că a donat deja 125 de milioane de dolari în beneficiul acţiunilor de combatere a noului coronavirus.