Ecourile vanzarii BCR cu 3,75 de miliarde de euro nu s-au stins inca. Nici cele ale castigurilor uriase obtinute de BERD si IFC din vanzarea pachetelor detinute de acestea in BCR. si totusi, actiunile de la Banca Comerciala nu sunt singurele castiguri realizate de BERD la noi.



Cap de afis in fruntea celor mai profitabile investitii ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ramane participatia de 12,5% din BCR, unde institutia europeana a castigat de sapte ori suma investita. Dintre companiile romanesti in care BERD si-a investit resursele, Terapia pare sa fie al doilea mare loz castigator. Vanzarea pachetului de 16% detinut printr-un SPV i-a adus aproximativ 44 de milioane de euro, in conditiile unei investitii initiale de patru milioane de euro. In medie, pe totalul participatilor detinute la companiile din Romania, BERD a castigat cam de patru ori suma investita. O analiza sumara, pe cateva din marile companii la care BERD a detinut pachete de actiuni, arata ca, din aproximativ 200 de milioane de euro investite in timp, castigurile au fost de peste 800 de milioane de euro.


Bineinteles, nu toate investitiile institutiei europene au avut un randament atat de ridicat. Cel putin investitiile care au fost recuperate inainte de anul 2000 nu au fost foarte profitabile, cu exceptia Lafarge Romcim, unde randamentul a fost de aproape doua ori mai mare decat suma investita. Castigurile mari au inceput abia dupa anul 2000, cand economia romaneasca a inceput sa dea primele semne de crestere.


Cum orice banca trebuie mai intai sa urmareasca profitul, BERD si-a continuat politica de investitii, atat pe partea de participatii directe, cat si pe cea de acordare de imprumuturi sau de participare la fondurile regionale de investitii, care de regula nu accepta un randament mai mic de 25% – 30%. Pachetele minoritare (pentru ca aceasta este politica BERD) detinute intr-o serie de societati pot aduce in continuare castiguri frumoase pentru institutia europeana. Se pare ca cea mai valoroasa participatie la ora actuala sunt cele 2% din Petrom, din vanzarea carora BERD ar putea incasa peste 165 de milioane de euro, in conditiile in care investitia initiala a fost de numai 55 de milioane de euro. si in cazul vanzarii pachetelor de actiuni detinute in prezent, randamentul total ar fi tot de patru ori valoarea investitiei.


Totusi, cele mai interesante participatii detinute de Banca Europeana par sa fie cele de la Banca Transilvania, institutie care este de asteptat sa fie cumparata in perioada urmatoare. Prezenta BERD in actionariatul oricareia dintre companiile tranzactionate a crescut totdeauna pretul de vanzare, datorita renumelui si calitatii managementului institutiei.


Politica BERD vizeaza investitii in participatii, in fonduri de investitii sau acordarea de imprumuturi pentru dezvoltarea sectorului privat. Totalul investitiilor BERD, din 1991 pana in 2005, in Romania, au fost de aproximativ 3,2 miliarde euro. Totalul investitiilor in participatii, in aceeasi perioada, au fost de 536 de milioane de euro.


Trebuie mentionat ca strategia institutiei europene pentru Romania incepe sa se reorienteze dinspre partea de participare directa la capitalul unei societati spre investitii in fonduri de actiuni private, de investitii, de real-estate si, in curand, in marile fonduri regionale de pensii, care asteapta sa intre in Romania. Chiar daca Banca Europeana a reusit sa-si maximizeze profitul in Romania, nu trebuie sa uitam ca majoritatea banilor alocati de BERD tarii noastre au fost directionati catre finantari de proiecte si imprumuturi pentru dezvoltare (2,64 miliarde de euro).