Soarta celor peste 60.000 de studenti care vor intra la facultate, fara taxa, in acest an, este invaluita in ceata. Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a aprobat cifra de scolarizare pentru anul universitar 2002-2003, orientandu-se dupa propunerile universitatilor, dupa fondurile de care dispune sau, de multe ori probabil, la mica intelegere cu rectorii. Numarul de locuri aprobat, finantate de la buget (adica fara taxa), a fost oricum foarte mic in comparatie cu cel solicitat de universitati, adica 100.000. De exemplu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a cerut Ministerului cu 900 de locuri mai mult decat a primit, pentru invatamantul la zi, de lunga si de scurta durata. Intrebat de ce a cerut acest numar si de ce nu le-a fost dat, prorectorul Mihai Toma, ne explica: „Fiecare facultate si-a evaluat resursele: materiale didactice, profesori, spatiu, si a declarat cati studenti va putea scolariza. Din pacate, nu se ia in considerare ce se va intampla pe piata muncii cand acestia vor termina studiile. Este foarte greu de previzionat cum va evolua situatia peste cativa ani. Ministerul a aprobat numarul de locuri pe care lepoate finanta.”

Nu exista estimari asupra evolutiei pietei de munca

Foarte clar nu ii este nimanui ce se va intampla dupa absolvirea facultatii, de cele mai multe ori din motive subiective. Dar, in Romania, nimeni nu ii poate sfatui pe cei care vor sa intre intr-o universitate care ar fi cea mai buna alegere. Nici universitatile, nici ministerul sau, cel putin, vreo firma de consultanta, nu se ocupa cu studii de piata si estimari in ceea ce priveste cererea si oferta de forta de munca. Ioan Ianos, director general in cadrul directiei pentru invatamant universitar din cadrul MEC, apreciaza ca „in domeniul economic si juridic, in principiu, se observa o saturare a pietei, dar inca cererea este foarte mare. Incercam sa sprijinim domeniile foarte cautate in prezent, care, in general, au legatura cu calculatoarele. si totusi, in IT exista riscul ca absolventii sa plece din tara, de aceea am marit numarul de locuri cu taxa. Daca vor sa faca o facultate si apoi sa emigreze, macar sa o faca pe banii lor. A crescut de asemenea cererea de scolarizare in domeniile tehnice, sociale si de arta.”
Locurile cu taxa pe care le-a distribuit ministerul universitatilor sunt in principiu in numar egal cu cele fara taxa. La Universitatea Babes-Bolyai, locurile cu taxa „sunt cu 20% mai putine fata de cele de la buget”, ne spune prof. dr. Vasile Cristea, prorector al universitatii. Pentru formele de invatamant finantate de la bugetul de stat, universitatea bate recordul la diferente in minus fata de anul trecut: Babes-Bolyai a primit cu 166 de locuri mai putin. „S-au pierdut locuri la colegii si la unele specializari pentru care nu s-a primit autorizare provizorie”, mai spune Cristea. Cele mai multe locuri in plus le-a primit Universitatea Bucuresti. „Dorim o consolidare a universitatilor mari. Universitatea Bucuresti se doreste a fi cea mai buna din tara. Are mai multe locuri si Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografie, pentru ca s-a decis cresterea finantarii in acest domeniu”, explica Ioan Ianos.
In ceea ce priveste evolutia cererii si ofertei de forta de munca, pe domenii, am incercat sa aflam cate ceva din informatiile monitorizate pe site-urile de recrutare. Astfel, Calin Fusu, director al firmei Rogenerator SA, care detine site-ul www.bestjobs.ro, a observat ca „in programare, vanzari, inginerie si, mai ales, constructii cererea de oameni este mult mai mare decat oferta. In finante, contabilitate, turism, resurse umane, situatia este inversa.”
Dar ce se va intampla peste cativa ani? „Este nevoie de un calcul complex pentru a afla acest lucru”, ne raspunde Petre Dandea, vicepresedinte al Cartel Alfa si membru in Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor. „Ar trebui calculat cati someri vor fi si in ce ramuri ale economiei, cate persoane se vor pensiona, cati studenti vor termina studiile, si, desigur, cum va evolua situatia economica. In orice caz, atata timp cat invatamantul este complet decuplat de la economia reala, absolventii, in mare parte, vor dori sa plece din tara”, adauga Dandea.    

Cum se stabileste numarul de locuri

· Facultatile evalueaza resursele de care dispun: materiale didactice, resurse umane (profesori, conferentari, asistenti), spatiu etc. Pe baza acestora, decanatele stabilesc cati studenti vor putea scolariza. Cererea este trimisa rectoratului, care o trimite la MEC.
· MEC ia in considerare propunerile rectorilor, dupa care, in functie de fondurile de care dispune, aproba cate locuri s-au cerut sau mai putin. Numarul de locuri cu taxa va fi, anul acesta, aproximativ egal cu cel al locurilor fara taxa.
· Anul acesta, se remarca o usoara crestere a locurilor in domeniile tehnic, social, artistic, si o scadere in domeniile economic si juridic.