Criticile aduse programului guvernamental de Banca Naţională a României au dat voce nemulţumirilor din sistemul bancar, sătul de un produs care nu aduce câştigurile dorite, iar acestea au început să ajungă şi pe holurile Ministerului Finanţelor, care gestionează Prima Casă.
Specialiştii BNR pun în discuţie utilitatea produsului de creditare şi vulnerabilităţile pe care acesta le creează. Ei atrag atenţia că în eventualitatea unei creşteri a ratei dobânzii cu două puncte procentuale şi a unei scăderi cu 6% a veniturilor lunare, gradul de îndatorare al debitorilor „Prima Casă“ va creşte cu 12 puncte procentuale până la circa 54%. Astfel, datoria ar putea depăşi rapid valoarea garanţiei, în condiţiile unei scăderi a pieţei imobiliare, existând un risc sporit de default. În cazul românilor cu credite imobiliare care nu au apelat la program, raportul dintre ratele lunare şi venitul disponibil (gradul de îndatorare) va creşte cu numai 9 puncte procentuale în acelaşi scenariu.
Chiar dacă Guvernul Cioloş va decide în privinţa continuării acestui program, este important de analizat impactul pe care l-ar putea avea o eventuală întrerupere a acestuia, ca o măsură de precauţie. În acest sens, Capital a luat pulsul investitorilor care au în construcţie sute de apartamente şi care au beneficiat din plin de avantajele sale. Indiferent de expunerea pe care vânzările lor o au pe acest program toţi susţin că piaţa rezidenţială va trece printr-un şoc de scurtă durată în eventualitatea închiderii Prima Casă, asta până când economiile cumpărătorilor potenţiali vor spori, şi preconizează o reducere a ritmului vânzărilor cu cel puţin 10%.
CITIȚI ȘI Legea dării în plată ar putea bloca Prima Casă
Principalul avantaj al programului susţinut de stat este avansul mic, de numai 5% din valoarea locuinţei, comparativ cu cel de 15% specific creditelor ipotecare clasice. Nivelul dobânzilor este similar. Creditele Prima Casă percep o dobândă anuală de circa 3,7%, în timp ce pentru restul creditelor imobiliare aceasta este în jur de 4%.
Reabilitarea dependenţilor
Evident, cu cât vânzările dezvoltatorilor sunt mai legate de Prima Casă, cu atât impactul aşteptat de aceştia este mare. Spre exemplu, ponderea acestui tip de credit în vânzările companiei cu capital spaniol Gran Via este între 75% şi 80%. Spaniolii au construit în cartierul bucureştean Militari trei blocuri cu 243 de apartamente, din care care au vândut peste jumătate, şi mai au în construcţie încă două blocuri cu 289 de apartamente într-un alt proiect.
„O oprire a programului va scădea, pe termen scurt, numărul celor care cumpără, până când oamenii vor începe să economisească sau să se împrumute pentru diferenţa de avans până la 15%. Nu văd un motiv pentru care s-ar închide programul, pentru că dacă încetineşte ritmul construcţiilor sunt afectate şi alte industrii. S-ar da peste cap o parte destul de importantă a economiei. Cu siguranţă dezvoltatorii vor încerca să vină cu soluţii, precum ratele la dezvoltator“, spune Antoanela Comşa, directorul general al Gran Via România.
Compania are deja funcţional un sistem prin care cumpărătorul poate plăti un avans în rate lunare pe o durată maximă de cinci ani, iar pentru valoarea reziduală – care ajunge la 40-50% din valoarea apartamentului – se poate lua un credit. Deocamdată numărul celor care optează pentru această soluţie este mic, însă dispariţia Prima Casă ar putea schimba situaţia.
„Am discutat cu o bancă dispusă să introducă un sistem prin care clienţii să poată acoperi 40% din valoarea unui apartament printr-un credit de nevoi personale pe maxim cinci ani, perioadă după care diferenţa de 60% poate fi acoperită prin credit. Asta în colaborare cu dezvoltatorii, care vor fi de acord cu soluţia pentru că au ipotecă legală până îşi primesc banii“, precizează Comşa. Ea nu a vrut să facă public numele băncii, însă a spus că instituţia avea procedura în aprobare la BNR. Varianta de care vorbeşte Comşa este similară cu practica din perioada de „boom“ a pieţei imobiliare, când băncile finanţau inclusiv avansul necesar achiziţiei unei locuinţe, care atunci era de 25%.
CITIȚI ȘI Gran Via a împrumutat 40 mil. lei pentru blocurile de la Lujerului
Variante de repliere
-
Antena 1, decizie radicală! O vedetă concediată se retrage ...
-
Liviu Dragnea, făcut de râs pe internet! Florin Călinescu ...
-
Vești excelente pentru acești români! Lor li se vor mări ...
-
Lovitură fatală pentru Kovesi! Ce scrie în comunicatul REAL ...
-
-
Europa se zguduie! O țară importantă a devenit dependentă ...
-
Anunț de ultimă oră despre Lia Olguța Vasilescu! Se apropie ...
-
Ministrul Muncii a rupt tăcerea! Ce se întâmplă cu pensiile ...
-
Umilință totală pentru Liviu Dragnea! O prezentatoare TV ...
-
EXCLUSIV! Adevăruri nespuse despre Simona Halep! Ce spune ...
-
Dezvăluiri incendiare despre noul Cod Rutier! Toți șoferii ...
-
-
-
Lovitură de teatru! Laura Codruța Kovesi reprezintă altă ...
-
Anunț de ultima oră! Cum va fi vremea în următoarele zile: ...
-
Ministrul Muncii a dat cărțile pe față! Cum se folosește ...
-
Pro Tv și-a umilit concurența! Cifrele rușinii pentru Antena ...
-
Tăriceanu a rupt tăcerea! Liderul ALDE a dat de pământ cu ...
-
-
Klaus Iohannis, reușită de senzație! Președintele României ...
-
Simona Halep a fost înfrântă! Românca a pierdut finala de ...
-
-
-
Total neașteptat! Ce salariu colosal are Mugur Isărescu și ...
-
-
Vladimir Putin, activități surprinzătoare! Președintele rus ...
-
-
-
-
-
Declarație incendiară! Kovesi îi dă mari bătăi de cap lui ...
-
-
-
-
-
Alertă alimentară! Nereguli la cașcaval și brânzeturi! Cum ...
-
Devastator! Directorul de campanie a președintelui, zeci de ...
-
-
-
Atenție mare! Se anunță schimbări majore la pensii! Toți ...
-
Începe războiul! Se vrea schimbarea lui Dragnea din funcție! ...
-
-
-
-
Liviu Dragnea, extrem de supărat! Probleme mari pentru iubita ...
-
-
-
-
Vești bune de la Primărie! Toate autobuzele şi tramvaiele au ...
-
Teodorovici, anunț bombă făcut în miez de noapte: Cei care ...