În luna iulie 2020, s-au eliberat 4.114 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 6% faţă de luna iunie 2020 şi în scădere cu 2,6% faţă de iulie 2019, potrivit agerpres.ro

Conform informațiilor transmise de Institutul Naţional de Statistică, din cele 4.114 autorizaţii de construire eliberate în iulie pentru clădiri rezidenţiale, 65,7% sunt pentru zona rurală.

O creştere a numărului de autorizaţii de construire

De asemenea, în luna iulie 2020, se evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+233 autorizaţii), comparativ cu luna precedentă. În profil teritorial, această creştere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (+116 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (+88), Sud-Muntenia (+62), Nord-Vest (+26) şi Sud-Vest Oltenia (+24). Scăderi au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Centru (-42 autorizaţii), Nord-Est (-21) şi Vest (-20).

Datele transmise de Institutul Naţional de Statistică arată că în luna iulie 2020 faţă de luna corespunzătoare a anului precedent se remarcă o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-111 autorizaţii), scădere reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Centru (-78 autorizaţii), Nord-Vest (-74), Nord-Est (-44) şi Vest (-31). Creşteri au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+58 autorizaţii), Sud-Muntenia (+28), Sud-Est (+19) şi Sud-Vest Oltenia (+11).

În primele şapte luni din 2020 s-au înregistrat scăderi în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-659 autorizaţii), Sud-Est (-548), Centru (-366), Sud-Muntenia (-345), Nord-Est (-309), Sud-Vest Oltenia (-202) şi Vest (-194). Creştere a fost în regiunea de dezvoltare Nord-Vest (+45 autorizaţii).

Construirea primului parc industrial pentru cercetare

Ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, vine cu vești bune pentru români. Acesta a anuțat construirea primuui parc industrial pentru cercetare-inovare şi pregătire profesională duală.

Costel Alexe, liderul PNL Iaşi, a declarat, marţi, că parcul industrial de la Miroslava va avea un centru pilot de cercetare-inovare şi pregătire profesională duală.

În ceea ce privește inevestiția pentru acest proiect, aceasta se va derula cu bani europeni, potrivit ministrului.

„La Miroslava vom face un proiect pilot, primul parc industrial pentru specializare inteligentă din România. Astfel, la Miroslava, în parcul industrial, nu vom vedea hale de depozitare sau firme care nu aduc plus valoare. Mă bucur foarte mult că Miroslava îşi dezvoltă al doilea parc industrial pe o suprafaţă de 25,2 hectare, cu sprijinul guvernului României, cu fonduri europene”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Costel Alexe.

Totodată, acesta a promis cetățenilor că atunci când va fi preşedintele CJ Iaşi, va avea ca prioritate înfiinţarea unui astfel de parc industrial, sub umbrela căruia firmele să facă şi inovare-cercetare de înaltă performanţă şi pregătire profesională.

„Evident, după 27 septembrie, Consiliul Judeţean şi Primăria Iaşi vor sprijini acele comunităţi din zona metropolitană din Iaşi pentru a-şi dezvolta astfel de parcuri industriale. Este inadmisibil ca un judeţ care nu are făcut prin CJ un parc industrial poate spune că singura realizare este că a mutat patru stâlpi de electricitate.

Asta la parcul industrial de la Leţcani. Toate companiile ieşene semnalizează problema forţei de muncă, dar şi cu finanţarea cercetării. La finalul lunii august ne vom întoarce cu vicepremierul Raluca Turcan, cu mai mulţi miniştri şi cu domnul primar, pentru a organiza o dezbatere despre cum să sprijinim din fonduri guvernamentale şi europene centrele de inovare şi învăţământ dual prin centrele de afaceri”, a mai spus Costel Alexe.