Sancțiunile respective fac parte din noua politică consolidată anunţată la jumătatea lunii iulie de şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, pentru a lupta împotriva revendicărilor „ilegale” ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, pe fondul unei escaladări a tensiunilor fără precedent între cele două mari puteri, potrivit agerpres.ro

Anunțul făcut de secretarul de stat american

Secretarul de stat american a ameninţat că va continua „să ia măsuri atât timp cât Beijingul nu va înceta să aibă un comportament coercitiv în Marea Chinei de Sud”, conform unui comunicat.

„Vom continua să ne susţinem aliaţii şi partenerii în rezistenţa lor faţă de aceste activităţi destabilizatoare”, a transmis acesta.

Trebuie menționat că Departamentul de Stat american urma să înceapă miercuri să nu mai acorde viză pentru SUA niciunui cetăţean chinez care contribuie la „degradarea pe scară largă, construcţia sau militarizarea” insulelor artificiale disputate considerate drept avanposturi în Marea Chinei de Sud.

De asemenea, sunt vizaţi cei care participă la „utilizarea de către Republica Populară Chineză a coerciţiei împotriva persoanelor din sud-estul Asiei pentru a obstrucţiona accesul acestora la resurse off-shore”.

Nu vor mai putea intra în Statele Unite

Aceste persoane şi membrii familiilor lor „nu vor mai putea intra în Statele Unite”, a explicat secretarul de stat american.

Pe de altă parte, Departamentul american al Comerţului a adăugat, din aceleaşi motive, 24 de companii de stat chineze pe lista sa neagră, inclusiv mai multe filiale ale companiei China Communications Construction. Ele sunt acuzate că au ajutat armata chineză să militarizeze aceste insule artificiale.

Fiul preşedintelui Trump atacă dur China

Donald Trump Jr. a susţinut un discurs foarte dur la adresa Chinei, a rivalului tatălui său în alegerile prezidenţiale din acest an, Joe Biden, precum şi a campaniei duse de Partidul Democrat în această perioadă.

Donald Trump Jr., fiul actualului preşedinte al Statelor Unite, reaprinde conflictul cu rivalii chinezi pe tema pandemiei: el a dat vina pentru noul coronavirus pe Partidul Comunist Chinez. Mai mult, Trump Jr. l-a luat în derâdere pe Joe Biden, contracandidatul tatălui său la alegerile prezidenţiale din SUA, numindu-l “Beijing Biden” şi afirmând că el este candidatul preferat al gigantului asiatic, relatează marţi dpa.

Fiul preşedintelui Donald Trump a încercat, prin discursul său, să apere gestionarea pandemiei de către tatăl său, susţinând că acesta a “a acţionat rapid”. Donald Trump Jr. l-a atacat dur pe candidatul democrat la prezidenţiale, afirmând că o victorie a lui Biden în alegeri ar “opri recuperarea noastră economică” şi va conduce la mai multe închideri ale economiei.

Mai mult, “Biden vrea de asemenea să aducă mai mulţi imigranţi ilegali pentru a lua locuri de muncă de la cetăţeni americani”, a mai spus Trump Jr.

Donald Trump Jr. s-a concentrat în unele părţi ale discursului său şi pe aşa-numitele “războaie culturale” din Statele Unite, acuzându-i pe democraţi că încearcă să reducă la tăcere libertatea de exprimare şi “să ne intimideze în supunere”. În plus, fiul preşedintelui şi-a acuzat rivalii democraţi că duc o campanie împotriva religiei.