Emiterea de eurobonduri poate fi realizată numai dacă tratatele UE sunt revizuite, a avertizat oficialul austriac.

‘Acesta este un proces complicat, aşadar nu văd o soluţie evidentă’, a afirmat Ewald Nowotny, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat postului de radio ORF.

Statele membre din zona euro trebuie să adopte o serie de revizuiri la Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) pentru ca acesta să preia de la BCE sarcina de a achiziţiona, de pe piaţa secundară, obligaţiuni ale statelor în dificultate.

BCE a cheltuit în ultimele săptămâni mai multe miliarde de euro pentru a achiziţiona obligaţiuni spaniole şi italiene pentru a proteja aceste două ţări de o extindere a crizei datoriilor, care a lovit deja Grecia şi ameninţă zona euro.

La summitul din 21 iulie statele membre au decis un nou plan de ajutor în valoare de 160 de miliarde de euro destinat Greciei şi o extindere a ariei de manevră a Fondului European de Stabilitate Financiară. Potrivit acestor modificări, care trebuie însă ratificate şi de parlamentele statelor membre, EFSF şi succesorul său (Mecanismul European de Stabilitate), care ar urma să intre în vigoare la mijlocul lui 2013, vor putea achiziţiona obligaţiuni şi de pe piaţa secundară, dacă va fi nevoie.