În timp ce numeroase state din UE se confruntă deja cu probleme în procesul de vaccinare, un stat european a reușit să intre în topul țărilor unde imunizarea împotriva COVID a mers pe bandă rulantă. Este vorba de Austria. Această țară a reușit să își vaccineze populația într-un procent covârșitor. Peste 52% dintre locuitori au fost deja vaccinați cu prima doză, în timp ce o treime au fost imunizați complet.

În Austria, datele oficiale înregistrate în permisele de vaccinare electronică, 4.692.442 de persoane din Austria au primit deja cel puțin o vaccinare parțială. Asta înseamnă un procent de 52,5% din populație. Un număr de 2.949.027 au primit și ultima doză. Astfel, 33% din persoanele rezidente în Austria sunt deja pe deplin imunizate.

Trebuie remarcat faptul că calculul bazat pe dimensiunea populației a fost modificat. În loc de datele populației înregistrate la 1.1.2020, acum se folosește situația prezentată la 1.1.2021. Populația a crescut ușor în ultimul an, ratele de vaccinare bazate pe mărimea populației sunt, prin urmare, cu câteva zecimi din punct procentual mai mici decât înainte.

Unde se înregistrează cea mai mare rată de vaccinare

Prima rată de vaccinare este cea mai mare în Austria Inferioară, cu 57,7%. În Burgenland, 57,2% din populație este vaccinată, în Tirol 53,3%. După Vorarlberg (53), Carintia (51,7), Stiria (51,6), Salzburg (50,6) și Viena (48,6), Austria Superioară a depășit capitala federală, aflată în partea de jos a clasamentului, cu o rată de vaccinare de 48,5 la sută.

În topul statelor care se află la loc fruntaș în ceea ce privește procesul de vaccinare se numără și Israelul. Țara cu 9 milioane de locuitori a început campania de vaccinare în decembrie. Peste 5.491.000 de cetăţeni israelieni au primit primul vaccin, aproximativ 59% din întreaga populaţie, iar peste 5.1497.000, aproximativ 55%, au primit a doua injecţie.

Alte state, însă, întâmpină mari probleme în procesul de imunizare a populației. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât numeroase țări se confruntă deja cu pericolul infectărilor cauzate de tulpina Delta. În repetate rânduri, oficialii europeni avertizează că în lipsa unei inunizări la scară largă, pericolul unui nou val de restricții este aproape iminent.

Sursa foto: Dreamstime