Ediția din acest an a Congresului profesiei contabile din România, organizată de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), a avut ca temă centrală direcțiile de dezvoltare ale profesiei contabile. Abordate însă dintr-o perspectivă duală: cea a evoluției profesionale și cea a revoluției tehnologice.

„Ediția din acest a congresului CECCAR aniversează 100 de ani de la primul Congres al profesiei contabile din România, care a avut loc în 1923. Sunt 100 de ani de evoluție, o perioadă îndelungată, în care însă, în cadrul profesiei noastre, au avut loc și numeroase revoluții. Cele două forme nu se exclud și coexistă și în prezent, de la micro, la macro. De exemplu, în cazul meu, în cei 28 de ani de activitate ca expert contabil în acest organism profesional, CECCAR, am avut o evoluție profesională continuă.

Dar transformările tehnologice din ultimii ani mă conduc, inevitabil, spre o revoluție – cea tehnologică –, care influențează radical modul în care ne vom practica aceasta nobila profesie contabila”, ne-a declarat Aurel Andrei, președintele filialei CECCAR București.

Asimilarea revoluției tehnologice este o necesitate

Abordarea duală propusă de CECCAR nu a fost însă una pur teoretică, ci raportată la probleme și provocări concrete, cu care se confruntă atât mediul de afaceri autohton, cât și instituțiile statului.

„Evoluția profesională și revoluția tehnologică sunt două elemente critice pentru a putea contribui la dezvoltarea și susținerea mediului de afaceri pe zona de contabilitate și fiscalitate. Practic, sunt o condiție esențială pentru a putea fi și pe viitor cureaua de transmisie între mediul de afaceri și stat, respectiv mediul legislativ. Acesta este, de altfel, și mesajul central al congresului CECCAR din acest an – evoluția profesiei contabile trebuie să se întrepătrundă cu revoluția tehnologică.

Dar este necesar să înțelegem că trebuie să ne raportăm la tehnologie din postura de utilizatori ai acesteia. Întreba cineva în cadrul sesiunilor de ieri: «Cum ne putem bate noi, contabilii, cu Inteligența Artificială?». Răspunsul este simplu: nu trebuie să ne luptăm cu ea, ci să o folosim. Să o valorificăm în scopurile noastre profesionale de experți contabili”, ne-a precizat președintele CECCAR București.

Noile aplicații specializate permit eliminarea sarcinilor de rutină și îmbunătățirea metodelor de lucru consumatoare de timp.

„Practic, eliberăm astfel timp pentru aplicarea raționamentului profesional și generarea de plus valoare. Pe de altă parte, integrarea tehnologiei în practica contabilă nu mai este o opțiune, ci o necesitate. Chiar și în România, în contextul în extinderii adopției SAF-T, eFactura, RO-eTransport etc.

Trebuie să facem acest pas spre tehnologie pentru a putea ajuta mediul de afaceri să adopte noile sisteme de raportare. Și nu doar pentru a nu atrage sancțiuni, ci și pentru a ajuta companiile să le folosească în beneficiul lor”, a explicat Aurel Andrei.

Contabilitatea criminalistică, un domeniu de viitor

Cea de a doua zi a Congresului CECCAR a găzduit mai multe paneluri în cadrul căruia au fost dezbătute probleme de actualitate imediată. Precum adopția extinsă a standardelor de raportare ESG, iminentă și în România. Dar și imperativul adoptării tehnologiei pentru a răspunde noilor cerințe de raportare impuse de ANAF.

Nu în ultimul rând, specialiștii invitați de CECCAR au analizat oportunitatea generată de dezvoltarea unui nou domeniu al profesiei contabile – contabilitatea criminalistică.

„Un element important în evoluția noastră profesională, strâns corelat cu revoluția tehnologică, este domeniul contabilității criminalistice. Este un domeniu relativ nou în România, în care noi – prin metodele contabile și raționamentul profesional, completat cu tehnici specifice de investigare a criminalității economice – putem ajuta la combaterea fraudei economico-financiare și a corupției.

În practica noastră aplicăm deja metode de contabilitate criminalistică, o mare parte din membrii CECCAR fiind și experți contabili judiciari. Adăugarea celorlalte componente, respectiv a metodelor specifice de investigare a fraudelor, ne va permite să parcurgem o nouă etapă în evoluția noastră profesională, integrând totodată revoluția tehnologică.

Va fi un rezultat de care vor beneficia atât mediul de afaceri, cât și instituțiile statului, care vor primi astfel un sprijin solid în combaterea evaziunii și fraudelor fiscale”, ne-a explicat Aurel Andrei.

Independența, condiție esențială a profesiei contabile

Pentru atingerea tuturor acestor obiective este necesară însă respectarea unei condiții esențiale – cea a păstrării independenței profesiei contabile.

„Nu trebuie însă uitat că una dintre principalele valori și principii ale profesiei contabile este independența. Păstrarea independenței este o condiție esențială pentru a ne putea exercita cu adevărat mandatul de experți contabili și judiciari. Independența ne conferă cadrul juridic care ne permite să fim specialiști credibili în tot ceea ce facem, prin păstrarea echidistanței și a profesionalismului.

De aceea, sloganul meu, personal, este «Putere prin competență». Iar cel al CECCAR «Contați pe noi. Contați, cu noi. Întotdeauna!»”, a mai subliniat Aurel Andrei, președintele filialei CECCAR București.