Se schimbă lista cu simptomele de COVID. Un cunoscut medic a tras un semnal de alarmă și a avertizat că de acum trebuie să luăm în considerare nu numai la simptomele respiratorii ale COVID-19, ci și la alte manifestări care încep să apară tot mai des ca forme de debut ale bolii. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a vorbit despre simptomele neobișnuite, cum ar fi durerile abdominale și scaunele frecvente, dar și durerile puternice de cap. Acestea ar putea fi asociate infecției cu noul coronavirus. Atenție mare, spune cunoscutul medic, tusea sau febra ar putea fi absente în aceste cazuri.

„Aș sublinia debutul atipic, pe care nu l-am întâlnit la tip, cum ar fi debutul digestiv și debutul neurologic, cu manifestări precum dureri de cap deosebit de puternice, vertij (senzația de amețeală), care ar putea sugera eventual o altă boală, cum ar fi un accident sau un spasm cerebral, dar acești pacienți au avut totuși test pozitiv COVID”, a spus Carmen Dorobăț la Digi24.

„De exemplu: durerile abdominale și scaunele frecvente. La adulți nu te-ai aștepta – suntem în sezonul de vară, consumăm multe fructe și legume – ca astfel de simptome să te ducă spre un test COVID-pozitiv, în absența tusei și a febrei” – a continuat să explice cunoscutul medic.

Ce se poate întâmpla și după 10 zile de la infectare

În acest context trebuie amintit că, potrivit unui studiu realizat recent, este indicat ca la toaletă să tragem apa având capacul pus la WC, pentru că altfel, jetul puternic de apă favorizează formarea unui mic nor cu aerosoli ce se pot împrăștia în jur și-i pot infecta pe alți utilizatori ai băii.

Carmen Dorobăț a atras atenția că există persoane fără manifestări respiratorii deosebit de importante, dar care au examen radiologic caracteristic pentru COVID.

„Din nou, trebuie să dăm o atenție deosebită din punct de vedere clinic, pentru că în cazul unor astfel de pacienți, cu manifestare radiologică, chiar dacă nu au evidente simptome respiratorii spre agravare, putem să ne așteptăm ca evoluția să nu fie din cea mai favorabilă.  Am avut cazuri de agravare respiratorie chiar după 10 zile de evoluție ușoară și ne așteptam ca pacientul să meargă acasă”, a punctat dr. Carmen Dorobăț.