Au ajuns la un acord! Negocierile au fost deblocate. Tocmai au anunțat

Cei 27 de membri ai Uniunii Europene au convenit să deschidă negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord. Cele două țări critică de mult timp progresul lent al candidaturilor lor la aderarea la UE.

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene, a declarat luni că membrii blocului au convenit să deschidă negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord. Negocierile de aderare la UE cu Macedonia de Nord și Albania erau în așteptare din 2020.

Procesul de aderare la UE este unul de lungă durată. Însă, de când Rusia a invadat Ucraina, importanța strategică a Balcanilor de Vest pentru UE a crescut. Anunțul de luni a venit, de asemenea, după ce Macedonia de Nord a rezolvat o dispută îndelungată cu Bulgaria, vecina sa din UE, care a blocat începerea negocierilor de aderare cu Skopje.

Țările UE „tocmai au fost de acord să deschidă negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord!” a scris Fiala pe Twitter. „Am făcut încă un pas important pentru a aduce Balcanii de Vest mai aproape de UE”, a adăugat el.

Liderii Albaniei și Macedoniei de Nord se vor întâlni cu Fiala marți, la Bruxelles, „pentru a discuta următorii pași în drumul lor spre UE”, a spus el.

Motivul pentru care Bulgaria a blocat progresul aderării Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană

Bulgaria a blocat orice progres în negocierile de aderare la UE cu Macedonia de Nord din cauza problemelor lingvistice și istorice. Acest lucru a blocat, de asemenea, statutul Albaniei, deoarece UE o tratează ca parte a unui pachet.

Dar, duminică, cele două țări au semnat un acord care deschide calea pentru începerea negocierilor, în urma presiunilor exercitate de Franța.

Skopje și Sofia au convenit asupra unor „măsuri extrem de ambițioase pe termen scurt și pe termen lung, care, în practică, vizează rezolvarea multora dintre problemele deschise”, a declarat ministrul bulgar de externe, Teodora Genchovska, în fața reporterilor.

Parlamentul Macedoniei de Nord a aprobat anterior o propunere franceză care ar modifica constituția țării pentru a recunoaște existența unei minorități bulgare, pentru a proteja drepturile minorităților și pentru a introduce discursul instigator la ură în codul penal.

În ciuda faptului că a obținut sprijinul majorității legislatorilor, propunerea franceză a declanșat ample proteste în Macedonia de Nord, criticii susținând că modificarea Constituției ar putea fi un pas prea departe.

Macedonia de Nord, care a fost desemnată drept candidată la aderarea la UE în urmă cu aproape 20 de ani, a rezolvat deja mari divergențe cu Atena pentru a adera la NATO în 2020. Albania a primit statutul de țară candidată din partea UE în 2014, scrie DW.